Naloxon kan häva dödliga överdoser hos narkotikamissbrukare. Naloxon som nässpray används i begränsad omfattning vid akuta fall i Göteborg, VG-regionen utreder nu om det kan delas ut mera brett.
Naloxon kan häva dödliga överdoser hos narkotikamissbrukare. Naloxon som nässpray används i begränsad omfattning vid akuta fall i Göteborg, VG-regionen utreder nu om det kan delas ut mera brett. Bild: Claudio Bresciani/TT

Sprayen som räddar liv kommer till Göteborg

Det verkar snabbt och kan rädda liv. Redan i dag finns möjlighet att ge speciellt utsatta missbrukare i Göteborg nässprayen Naloxon som kan förhindra dödsfall vid en överdos. Västra Götalandsregionen undersöker nu om läkemedlet kan delas ut mera brett.

ANNONS
|

Nässprayen Naloxon är ett motgift mot opioider, det vill säga illegala droger och läkemedel. Den används i dag vid vård och behandling av missbrukare. Nässprayen ges i en akut situation för att om möjligt förhindra dödsfall vid en överdos. Nässprayen används sedan i maj bland annat i region Skåne.

– Vi undersöker nu om det går att få extra finansiering, ett så kallat ordnat införande, för att kunna dela ut det mer allmänt till missbrukare, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind, medicinsk rådgivare och enhetschef för Kunskapsstöd för psykiskt hälsa vid Västra Götalandsregionen.

Om undersökningen visar att läkemedlet uppfyller kriterierna krävs ett politiskt beslut för finansieringen.

ANNONS

– I början av nästa år bör det kunna vara klart, menar Lise-Lotte Risö Bergerling.

Läkemedlet i sig är ingen nyhet, läkare inom missbruksvården har använt Naloxonhydroklorid (Naloxon) sedan 70-talet. Det nya är förpackningen och att patienter, efter utbildning, själva ska kunna hantera doseringen.

Vill kunna hjälpa fler

Jörgen Vennsten är biträdande verksamhetschef på Beroendekliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU.

– Vi har redan idag möjlighet att använda läkemedlet i sin nya form, nässprayen. Men vi vill kunna använda det brett för att kunna hjälpa fler i personer som riskerar en överdos. Politikerna är positiva till läkemedlet så frågan handlar nu mer om att få möjlighet till finansiering under uppstartsfasen, säger han.

– Det krävs även en del utbildning av både personal och patienter samt nya rutiner, säger Jörgen Vennsten.

Någon risk att läkemedlet skulle användas i onödan ser han inte.

– Medlet blockerar opioiderna och effekten kan man jämföra med abstinens. Naloxon är ofarligt att använda och har ingen effekt på en person som inte tagit opioider.

Vilken roll tror du att nässprayen Naloxon kommer att spela i framtiden?

– Framförallt får vi ökade möjligheter att förebygga dödsfall och allvarliga skador för den här gruppen av patienter.

Sprutbytesmottgning på plats senare i år

I november öppnar SU en mottagning för sprutbyte, syftet är att minska risken för blodsmitta som HIV och Hepatit C och att öka livskvaliteten hos sprutnarkomaner.

ANNONS

Mottagningen sorterar under Infektionskliniken och kommer att finnas på Östra sjukhuset, där även Beroendekliniken är lokaliserad.

– Vi kompletterar varandra och kommer att samarbeta över gränserna, säger Jörgen Vennsten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS