"Spindelmannen" är Årets äventyrare

Under ett år har han klättrat flera av världens tuffaste leder. På lördagen utsågs göteborgaren Said Belhaj till Årets äventyrare.

ANNONS
|

Han är Sveriges ende professionella klättrare: göteborgaren Said Belhaj. För ett par år sedan klättrade uppför fasaden på Hotell Gothia. Nu har han utsetts till Årets äventyrare.

Läs mer: Spindelmannen besegrade Hotell Gothia

Under en ceremoni på lördagen mottog han utmärkelsen.

- Det känns verkligen jättekul, säger han.

Said Belhaj har klättrat nästan dagligen de senaste 25 åren – professionellt under 15 år.

- Man kan säga att jag får utmärkelsen för lång och trogen tjänst, säger han.

Men det är helt klart en underdrift. För att bli nominerad till Årets äventyrare ska man ha genomfört ett äventyr någonstans i världen under det senaste året. Detta har Said Belhaj gjord med råge: under förra året klättrade han över 130 leder, varav flera tillhör världens hårdaste. Han har bland annat klättrat i Frankrike, Spanien, Marocko, Sydamerika, USA och Libanon.

ANNONS

"Göteborgaren Said Belhaj är en av Sveriges meste klättrare som inte verkar ha några som helst ambitioner att slå av på takten under vad som verkar vara en ihållande toppform", skriver juryn i sin motivering.

Fascinationen för klättring är svår att beskriva, säger Said Belhaj.

- Det är så mångfacetterat. Det är både en sport där jag har ett mål och tränar hårt. Men det är också ett fantastiskt sätt att resa och träffa människor. Lte klichéaktigt kan man säga att det är en livsstil, säger han.

Se: Said Belhaj, training for Papichulo 9a+‬

Nästa mål för Said Belhaj är att klättra en ännu svårare led i Katalonien i norra Spanien.

Inför utmaningen har han tränat i tre månader.

För den som vill börja klättra har Said Belhaj några råd.

- Försök hitta din egen grej. Klättring kan vara så mycket mer än en klättervägg. Det handlar om att ge sig ut i det okända och upptäcka sig själv. Det är en otrolig resa, säger han och tillägger:

- Nöj dig inte med klätterväggar - ut och klättra i berg.

Se: Said Belhaj klättrar uppför Gothia Tower

Fakta: Årets äventyrare

ANNONS

Utmärkelsen har delats ut sedan 2005.

Syftet är att lyfta fram och tydliggöra äventyret som ett fenomen samt den lust och beslutsamhet som dessa människor besitter och som visar att ingenting är omöjligt. De nominerade behöver inte vara kända sen tidigare, utan utmärkelsen är öppen för alla.

Priset består av äran och erkännandet av bedriften och vinnarna presenteras i samband med Vildmarksmässan varje år.

Tidigare har bland andra Ola Skinnarmo, Vera Simonsson, Renata Chlumska, Fredrik Sträng och Rune Larsson fått motta utmärkelsen.

Årets kvinnliga äventyrare är Lina Hallebratt.

ANNONS