Göteborg är Sveriges näst största spelstad, men har tidigare saknat en mässa.
Göteborg är Sveriges näst största spelstad, men har tidigare saknat en mässa.

Spela dig in i framtiden

ANNONS
|

Linderoth är bildläraren som utvecklades till pedagog och blev professor i pedagogik vid Göteborg Universitet 2014. Lägg till den kombinationen ett omfattande spelintresse och ni har huvudingredienserna till hur både framtidens skola och arbetsmarknad kommer att se ut.

- Tänk dig till exempel ett spel som gör att du förstår sambandet mellan arbetslöshet och inflation. Eller vad ränta är och vilka effekter som uppstår i olika sammanhang, säger Jonas Linderoth.

Han ser framför sig spel som motiverar elever, som entusiasmerar och som kan ge upplevelser som är svåra att uppnå för de allra flesta.

- Skolan har datoriserats och det är nu det händer, säger han.

ANNONS

Det är i det sammanhanget spel kan göra stor nytta och kan användas av människor i alla åldrar, från unga år och sen hela livet. Datorer skapar enorma möjligheter. Med dessa möjligheter följer särskilda risker, men de är inte större eller värre än i andra sammanhang. Mer annorlunda, skulle man kunna säga.

Svenska Mässan har tagit ett modernt grepp vid skapandet av denna kombinationsmässa, när gamla Kunskap & Framtid fördes samman med Gothenburg Games Esport Challenge.

Första timmen den första dagen fylldes mässlokalerna av unga människor. Massor. Trolig snittålder: 19,7 år eller något liknande.

De föreföll lika nyfikna på universitet, högskolor och andra utbildningar som montrar från branschorganisationer och olika arbetsgivare.

Det svenska försvaret var en av dem som erbjöd faktiska praktiska övningar.

- Militären har en historia av att använda olika former av spel i sin utbildning, säger Jonas Linderoth.

Spelindustrin är en modern bransch. Göteborg är Sveriges näst största spelstad, men har tidigare saknat en mässa.

- Den dan Volvo flyttar till Kina kommer jobben från oss, säger Johan Hemrén, affärsutvecklare vid Sweden Game Arena, halvt på skämt.

Företaget har sitt ursprung från högskolan i Skövde, som får stöd från regionen (Västra Götaland) och numera har verksamhet också på Lindholmen.

ANNONS

- Vi har i dag 900 personer i vår verksamhet i Skövde, varav 500 är studenter, säger Magnus Ling, vice ordförande i Sweden Game Arena.

Gothenburg Games Esport Challenge

Antal utställare: 25.

Bland utställarna: Spelföretag och skolor.

Tävlingen Gothenburg Games Esport Challenge som pågått sedan i maj. Alla månadsvinnare möts i final i tre olika spel: CSGO, Dota2 och FIFA.

www.gothenburggames.se

Kunskap & Framtid

Antal utställare: 126.

Bland utställarna: Högskolor, arbetsgivare, branscher.

www.kunskapframtid.se

ANNONS