Spektakulära regnbågar hälsade god morgon

Efter ett par soliga dagar med blå himmel vaknade Göteborg till ett lätt regn på onsdagsmorgonen. Och en spektakulär dubbelregnbåge. – Den andra regnbågen bildas när ljusstrålen speglas två gånger inuti regndroppen, säger Marian Jönsson, meteorolog på Foreca.

ANNONS
|

På onsdagsmorgonen vaknade Göteborg upp till ett lätt regn från en rosaskimrande himmel. Den som var uppe tidigt kunde också se en klar dubbel regnbåge som välvde sig över staden.

Flera läsare har hört av sig till GP med bilder på en tydlig dubbelregnbåge som sträckte sig över staden vid femtiden.

Vaknade till dubbla regnbågar

Det optiska fenomenet visar sig oftast tidigt på morgonen eller under eftermiddagen och kvällen när solen står lågt och ljuset faller i rätt vinkel mot vattendropparna i luften.

– Den andra regnbågen bildas när ljusstrålen speglas två gånger inuti regndroppen. Och i den andra regnbågen blir färgerna i spegelvänd ordning. I den första regnbågen är rött ytterst och violett innerst. I den speglade blir det tvärtom, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

ANNONS

– Det sägs att man kan se ytterligare bågar ibland, men att vi ser dubbla regnbågar är ganska vanligt när man ser en regnbåge.

Regnet drar bort

Under morgonen drar det lätta regnet bort från staden och dagen förväntas återigen bjuda på soligt väder. Framåt lunch stiger temperaturen upp mot 20 grader.

– Det här stabila uppehållsvädret håller i sig under fredagen och lördagen. Det är lite mildare luft som drar in söderifrån så det är inte omöjligt att det stiger uppemot 20 grader under helgen, säger Maria Jönsson.

Fram mot söndagen är prognosen något ostadigare och det kan falla lite regn över Västsverige. Temperaturen ser dock ut att hålla sig mellan 15 och 20 grader även under nästa vecka.

– Det är riktigt torrt i skog och mark så det kanske inte är helt fel med lite regn. Det är välbehövligt, säger Maria Jönsson.

ANNONS