Spårvägen vet inte orsaken till felet

ANNONS
|

Det var i torsdags eftermiddag som en spårvagn på linje 4, på väg från Angered, okontrollerat började rulla. Inget av bromssystemen fungerade. Vagnen stannade först efter cirka 300 meter, i en svacka mellan Spadegatan och Storås. Vad det var var som orsakade felet vet inte Göteborgs Spårvägar än.

– Vi har varken händelseförloppet eller orsaken helt klar. Vagnen är undanställd för en teknisk undersökning, säger Christer Olsson, operativ chef på Spårvägen.

Han menar att Spårvägen ser allvarligt på det inträffade.

– Att bromssystemet inte har fungerat är väldigt allvarligt. Skulle något sådant här hända på fel plats kan det få oerhört stora konsekvenser, säger han.

ANNONS

Ovanligt tillbud

Därför har Spårvägen också gjort en anmälan till Transportstyrelsen om allvarligt tillbud. Något som inte händer särskilt ofta.

– Allvarliga tillbud är ganska ovanliga. Tillbud gör vi betydligt oftare. Då handlar det mest om trafiksituationer som varit farliga, till exempel en gångare som kommer för nära, säger Christer Olsson.

Att en spårvagns bromssystem inte fungerar har aldrig hänt tidigare.

– Vi har haft den här spårvagnstypen sedan mitten av 80-talet och aldrig varit med om något liknande fel. Spårvagnsolyckan 1992 berodde på att bromsarna kopplades ur manuellt, så var det inte här, säger Christer Olsson.

ANNONS