Spädbarn skadad vid omskärelse

En två månader gammal pojke skulle omskäras på en vårdcentral i östra Göteborg men ingreppet gick fel och pojken brännskadades.

ANNONS
|

Det var i slutet av december i fjol som händelsen inträffade i Göteborg när pojken var knappt två månader gammal.

Omskärelsen av pojkens förhudskulle utföras med ett elektriskt instrument som avger ström men något gick allvarligt fel och pojken brännskadades vid ingreppet.Det lilla barnet fick till följd av felingreppetbrännskador på skinkorna, enligt anmälan ska det röra sigom första gradens brännskada.

– Det var en apparat som det var ett tekniskt fel på och vi har anmält felet på apparaten till Läkemedelsverket som nuundersökerapparaten, säger denmedicinskt ansvarige läkarenvid vårdcentralen.

Enligt den medicinskt ansvarige läkarensomhar anmält till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har den sjukvårdaresom utförde ingreppet ingen skuld i brännskadan på pojken och beskriver vidareskadan som "inte allvarlig".

ANNONS

– Det här är första gången som en sådan här olycka inträffar där jag är verksam.Det var inget fel från läkarens sida. Läkaren har i många år använt sig av liknande apparater och har behandlat hundratals eller tusentals klienter och har stor erfarenhet.Apparaten vid det här ingreppet var ny och det var första gången som den användes men det verkar vara någon felkonstruktion, därför har vi anmält felet på apparaten till Läkemedelsverket, säger den medicinskt ansvarige läkaren.

– Pojken fick en lätt brännskada som läkte sig snabbt. Barnet kommer inte att få några kvarstående men utan skadan läkte inom en vecka.Familjen förstod omständigheterna och var inte arga.

För att få utföra omskärelse av pojkar under två månaders ålder måste läkaren varalegitimerad med särskilt tillstånd och för pojkar äldre än två månader gäller att ingreppet måste utföras av läkare.

ANNONS