Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/8

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Sopkaoset fortsätter – ansvarig politiker: "Bedrövligt"

  På ett antal badplatser i Göteborg har badgästerna de senaste dagarna mötts av högar med sopor på marken och överfulla soptunnor. Angelica Karnhill har aldrig sett något liknande men det är inte bara badplatserna som är nedskräpade och ostädade.

  – Jag har tyckt att det har varit skräpigt här förut men aldrig på det här sättet. Då har det handlat om lite överfulla soptunnor, men inte mycket mer, säger hon.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Angelica Karnhill har besökt sin favoritbadplats på Smithska udden två dagar i rad, varav sista tillfället på tisdagen efter jobbet.

  – Det ser ju så tråkigt ut och jag förstår inte varför folk inte tar med sig sina sopor och det är samma skräp som fanns där i måndags, säger hon.

  LÄS MER: Badplatser nedskräpade efter långhelgen

  Fjärdeklassare städade Fiskebäck

  Efter GP:s artiklar om nedskräpningen av Göteborgs badplatser har många läsare hört av sig. Under tisdagen var en klass i årskurs 4 från Påvelundsskolan på plats i Fiskebäck för att städa på den nedskräpade badplatsen.

  – Alla i klassen var mycket nöjda när vi gick hem. Tyvärr rapporterade en av eleverna på kvällen igår att det var likadant igen, skriver klassläraren Jessica Nilsson.

  Även hos Shahbaz Kahn, (S), kommunalråd med ansvar för park och natur i Göteborg väcker sophögarna bestörtning.

  – Det är ju bedrövligt, det går inte att säga något annat. Badplatserna tillhör Göteborgs pärlor och är viktiga för alla göteborgare. Jag får ta reda på mer i detalj om vi varför det ser ut så här, säger han.

  Inte bara på badplatserna

  Men det är inte bara badplatserna där soptunnorna är överfulla. När GP:s fotograf Måns Langhjelm besökte Redbergsparken den 10 maj, möttes han av ett fullt ställ med engångsgrillar och en överfull soptunna, där besökarna dumpat sitt skräp bredvid tunnan.

  Kommunalrådet Ulf Kamne (MP) har också reagerat över nedskräpningen i Göteborg, bland annat i Slottsskogen.

  – Jag bor nära Slottsskogen och min bild är att göteborgarna vistas mer ute jämfört med tidigare, samtidigt som vi har fått fler engångsgrejer. De flesta tar med skräpet till soptunnan med inte alla. Jag har länge tyckt att kommunen har för låga ambitioner och för låg kapacitet vad gäller sophanteringen och vi har lyft frågan i vårt budgetförslag inför nästa år, säger han.

  Partiet föreslår att kommunen satsar fem miljoner extra på städning av Göteborg.

  Cecilia Dalman Eek (S) är ordförande i Göteborgs stads Park- och naturnämnd. Enligt henne har politikerna begärt en redovisning av förvaltningens rutinerna kring ordning och reda och städning på badplatserna.

  Töms för sällan

  Enligt Park- och naturförvaltningen i Göteborgs stad, finns det tillräckligt med sopkärl runt om i Göteborg men tömningarna behöver ske tätare. Inför långhelgen förra veckan kallades extrapersonal in för att tömma skräpet men det räckte inte.

  Anna Skärberg är tillförordnad chef vid avdelningen Rent vid Park- och natur.

  – Helgen som gick visar att vi inte hade tillräckligt med resurser för att tömma sopkärlen så ofta som det borde ha skett. Vi kommer nu att se över antalet tömningar och när det sker och även om vi har rätt kärl för att undvika att fåglarna kommer åt skräpet. Inför helgen kommer vi också att kalla in extrapersonal via bemanningsföretag, om det behövs, säger hon.

  LÄS MER: Febe Blohm har fått nog av nedskräpningen

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.