Soldiers of Odin försvarar sina symboler

Soldiers of Odin säger sig vara utsatta för oförtjänt hård granskning och kritik. GP har tagit del av material från en av organisationens slutna facebook-grupper och organisationens talesperson försvarar samtliga bilder och texter GP tagit del av.

ANNONS
|

Natten till söndagen fördes en av Soldier of Odins medlemmar till sjukhus efter ett bråk i centrala Göteborg.

Enligt organisationens talesperson Mikael Johansson var det bråk på flera platser i landet. I Borlänge ska tre medlemmar ha tvingats söka sjukhusvård efter misshandel.

- I Malmö var det en stor grupp vänsterextremister som var ute efter oss, säger Mikael Johansson.

I flera artiklar har Göteborgs-Posten rapporterat om Soldiers of Odin, ett nätverk som patrullerar gatorna i olika svenska städer. Enligt Mikael Johansson är bråken som nu uppstått ett direkt resultat av medias förföljelse av gruppen.

- Vi blir kallade ett högerextremt medborgargarde men det är fel. Påståendena bygger på fördomar.

ANNONS

GP har tagit del av material från en av gruppens slutna Facebook-grupper, "Support Soldiers of Odins Göteborg".

Där syns både i text och på bild ett symbolspråk som för tankarna till vikingaromantik och hot om undergång som bara kan stoppas av just Soldiers of Odin.

På en bild syns en kvinna i svensk folkdräkt som vädjar till Odins soldater och säger att de är ”vårt enda hopp”.

- Om man kopplar den bilden till högerextremism så beror det på fördomar, hävdar Mikael Johansson.

I ett stycke förklaras vad organisationen står för och inte står för. Där står att man inte är en rasistisk organisation, heller ingen kriminell eller mc-organisation.

Däremot står det att organisationen är invandrarkritisk.

- Det stämmer. Det är för mycket bara, flyktingvågen är för stor helt enkelt. Men med det sagt har vi inget emot invandrare som individer, vi har till och med medlemmar som är invandrare.

En av bilderna på sidan visar en svensk flagga med texten "Nu tar vi tillbaka vårt land". Just den vill inte Mikael Johansson kommentera, med hänvisning till att han inte sett den.

Han har dock ingen invändning när han får innehållet förklarat för sig.

På en annan bild syns en Odens krigare med vikingahjälm örfila en muslim som är i färd med att säga Allauh Akbar, ( Allah är stor).

ANNONS

- Den bilden är kritisk mot terrorism, inget annat, hävdar Mikael Johansson.

Enligt Mikael Johansson är Soldiers of Odin nattvandrare med skinn på näsan. Han upprepar att han menar att alla eventuella högerextrema kopplingar som görs bygger på människors okunskap och fördomar.

I en GP-artikel tidigare i veckan sa Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, att Soldiers of Odins verksamhet skapar mer otrygghet än trygghet på gatorna.

Det avfärdas av Mikael Johansson:

- Vi vet bättre än polisen vad vårt syfte är.

Kan du förstå att människor blir provocerade av er, med tanke på organisationens namn och symbolspråket ni använder er av?

- Både och. Det jag inte gillar är att folk har förutfattade meningar och framförallt vänder jag mig emot all granskning vi utsätts för när vänsterextrema grupper inte granskas på samma sätt.

Men om ni vill ha mindre uppmärksamhet, varför kallar ni er inte för Nattvandrarna?

- Oavsett vad vi har för namn ska vi inte bli uthängda, tycker jag. Detsamma med kläderna, man borde få gå klädd hur man vill.

ANNONS