De två holländska konstnärerna Dre Urhahn och Jeroen Koolhaas hjälper arbetssökande ungdomar att skapa konstverk.
De två holländska konstnärerna Dre Urhahn och Jeroen Koolhaas hjälper arbetssökande ungdomar att skapa konstverk.

Socialt målande är väl ingen konst

ANNONS
|

I ett projekt för att involvera arbetssökande ungdomar håller ett stort konstverk på att växa fram i Frihamnen.

– Vi har jobbat med det här i några månader nu, när någon av ungdomarna har fått jobb så kommer någon annan till, säger Jessica Segerlund processledare för platsbyggnad på Älvstranden utveckling.

På åtta containrar målas en del av ett skepp. För att hjälpa till med detta har två holländska konstnärer kallats in.

– Det finns en kvadratkilometer asfalt här och då ville vi få in några som kan ta i och vi gillar tanken med social painting, säger Jessica Segerlund.

ANNONS

De två holländska konstnärerna Dre Urhahn och Jeroen Koolhaas, med artistnamnet Haas & Haan, har tidigare bland annat varit i Brasilien och jobbat med konst i favelorna. Även där har de involverat ungdomar på plats.

– Vi jobbar alltid med lokala ungdomar och unga vuxna. Vi vill ge dem en chans att göra någonting stort, säger Dre Urhahn.

De har varit i Sverige två gånger tidigare under projektets gång. Första gången de var här var det i researchsyfte.

– Vi besökte tillsammans med ungdomarna en vän till min pappa som jobbat i hamnen. Vi uppmärksammade hur passionerat han pratade om de skepp som funnits här förut och då kom vi på att vi skulle måla ett skepp, säger Dre Urhahn.

Tanken från början var att hela skeppet skulle målas upp men i förminskad skala, i stället blev det en del av skeppet men i verklig storlek. Skeppet har funnits på riktigt och hette Vasalund.

– Vi tycker att det är extra roligt att vi målar ett skepp eftersom att det är något som vi båda är väldigt fascinerande av, säger Dre Urhahn.

ANNONS

Den här gången är det bara en del av ett skepp som målas, men förhoppningsvis kan det bli någonting mer. Men då behövs fler containrar.

– Om vi får hit fler kan vi komma tillbaka nästa sommar och då skulle vi måla på alla containrar vi kan få, säger Dre Urhahn.

ANNONS