Socialdemokraterna vill satsa 200 miljoner på stadens vägar

Många vägar och gator i Göteborg håller inte måttet på grund av sprickor, gropar och andra skador. Därför vill Socialdemokraterna satsa 200 miljoner kronor på vägarna i sin nästa budget.
– Det kan vara rentav osäkert, detta är en viktig trafiksäkerhetsåtgärd, säger trafikkommunalråd Shahbaz Khan (S).

ANNONS
|

I dag finns det flera cykelspår, gångstråk och bilvägar som inte håller måttet.

Det handlar om sprickor, gropar, och andra skador i vägnätet som i vissa fall även kan innebära en fara.

Enligt Shahbaz Khan (S), trafikkommunalråd, är det en av anledningarna till att andelen fallolyckor för fotgängare och singelolyckor bland cyklister ökat inom staden de senaste åren.

– Många av de här är direkt kopplade till underlagen, säger Shahbaz Khan.

Därför väljer Socialdemokraterna att i budgeten för 2019 satsa 190 miljoner kronor på underhåll av vägnätet.

– Det handlar inte om något specifikt trafikslag. Även kollektivtrafik kör i sådana miljöer, där både förare och passagerare klagar på att det skumpar och fordon som går sönder. Vi har även enskilda bilister vars fordon tar mycket stryk, säger Shahbaz Khan.

ANNONS

Satsningen berör alltså fyra områden: fotgängare, cyklister, bilister och kollektivtrafik.

Pengarna ska gå till underhåll och reparation av nuvarande vägar.

Satsar på nuvarande vägnät

Shahbaz Khan säger att det kan handla om platser som exempelvis Brunnsparken, som i dag är en av stadens mest trafikerade platser, eller Harry Hjörnes plats, där det i stället handlar om en trivsam miljö för fotgängare.

– Vi har vissa delar av vägnätet som är gamla och kräver underhåll, sköter man inte det så når man till slut en sådan eftersatthet att du måste bygga om helt och hållet, säger Shahbaz Khan.

Utöver det vill man framöver årligen tillföra fem miljoner kronor som ska fungera som driftsmedel, till exempelvis för att åtgärda akuta problem som hål eller halka.

Satsningen ingår i det budgetförslag som man lägger i kommunfullmäktige i juni. Eftersom det är valår kan budgetomröstningen bli mindre viktig än andra år. I november kan nämligen nästa styrande majoritet lägga om den ekonomiska strategin för 2019.

Moderaterna: "Bra att S har vaknat"

Axel Josefson (M), kommunalråd och 2:e vice ordförande i trafiknämnden, välkomnar satsningen.

– Jag tycker det är bra att Socialdemokraterna har vaknat. Vägarna behöver rustas upp och det är viktigt att lyfta detta, säger han.

Han hävdar dock att det är den rödgröna politiken som lett till dagens situation.

ANNONS

De rödgröna exempelvis varit mer intresserade av att bygga nya cykelvägar i stället för att satsa på de befintliga, menar han.

– 70 procent av cykelvägarna har i dag en oacceptabel standard, men de har hellre prioriterat nya cykelvägar i stället för de vi har. Vi har i dag ett kraftigt nedsatt underhåll av vägarna på grund av den rödgröna politiken, säger Axel Josefson.

Och trots att han är positiv till satsningen har han svårt att tro att Socialdemokraterna får med sig de andra rödgröna partierna.

– Jag tycker det är bra att man inser att det här behövs, men jag är starkt tveksam till om man får igenom detta med de andra partierna, förklarar Axel Josefson.

ANNONS