Socialdemokraterna bryter nämndsamarbeten

Skilsmässan mellan Socialdemokraterna och övriga rödgröna är redan ett faktum. I flera tunga nämnder har Socialdemokraterna valt att avbryta samarbetet, trots att partierna tillsammans styr staden fram till årsskiftet.
– Jag vet inte ens vad de hade förväntat sig, säger Johannes Hulter (S).

ANNONS
|

Under kommande mandatperiod kommer Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ att agera som eget block utan Socialdemokraterna.

Trots att de rödgröna styr staden ihop fram tills årsskiftet är skilsmässan redan ett faktum i flera av stadens tunga nämnder.

På flera håll har Socialdemokraterna redan nu valt att bryta samarbetet. Ledningen har valt att ge gruppledarna i de olika nämnderna eget mandat att avgöra hur de vill göra med samarbetena.

"V, MP och FI har skapat ett eget "block". Därmed är den tidigare rödgröna samverkan inte längre relevant, säger Ann-Sofie Hermansson (S) i en skriftlig kommentar.

Johannes Hulter (S), andre vice ordförande i byggnadsnämnden, menar att det var ett naturligt steg att avbryta samarbetet.

ANNONS

– Jag vet inte ens vad de hade förväntat sig att vi skulle fortsätta med när de bildar ett eget block och samverkar med Alliansen, säger han.

Han syftar på den valtekniska samverkan som innebär att Alliansen i rollen som största koalition får posterna som ordförande och vice ordförande, och de rödgrönrosa som näst största får andre vice ordförande, i nämnder och bolag under kommande mandatperiod.

LÄS MER:Maktspelet i Göteborg – så förlorade Socialdemokraterna allt

Slutar delta på möten

I praktiken innebär det att Socialdemokraterna slutar delta på den rödgröna gruppens förmöten samt avstår från att lägga gemensamma förslag.

Hade ni inte kunnat vänta året ut, det är ju bara två möten kvar?

– Vi tyckte det här var det bästa sättet att hantera det. Det behöver inte innebära att vi avbryter all kommunikation.

Emmali Jansson (MP) är byggnadsnämndens ordförande.

– Jag tycker det är synd och jättetråkigt att Socialdemokraterna inte väljer fullfölja samarbetet mandatperioden ut säger hon.

Kan det här få konsekvenser för viktiga ärenden?

– Det kan det absolut göra. Tillsammans har vi ju en majoritet i nämnden och när vi är överens går ju våra förslag igenom. Men tycker de inte likadant så blir det ju en annan majoritet i stället.

ANNONS

Vill fortsätta samarbeta

I trafiknämnden har det rödgröna samarbetet också skrotats. Även här finns det två möten kvar för året.

– Vi har inget samarbete med det här nya blocket. Det skulle vara konstigt om vi skulle göra upp i trafiknämnden med de när de har bildat ett annat block, säger Shahbaz Khan (S), ordförande i trafiknämnden.

Gertrud Ingelman (V), ledamot i trafiknämnden, säger att samarbetet med Socialdemokraterna fungerat bra.

– Min förhoppning är att vi ska samarbeta igen när krutröken lagt sig.

Hon anser att det blivit svårare att komma överens i trafikfrågor sedan Ann-Sofie Hermansson tillträdde 2016.

– Under henne har S haft mindre förståelse för miljö och klimat och det har ibland försvårat samarbetet. Under Anneli Hulthén hade man mycket mer förståelse för det. Men vi har haft bra samarbete med Shahbaz och den tidigare ordföranden Johan Nyhus, säger Gertrud Ingelman.

"Ingen har pratat med mig"

Ingrid Andreae (S) är andre vice ordförande i grundskolenämnden och ordförande i utbildningsnämnden. I bägge nämnderna har Socialdemokraterna valt att behålla samarbetet.

– Det finns fortfarande frågor som vi behöver hantera och ärenden där vi behöver prata ihop oss, säger hon.

Gruppledarna i Vänsterpartiet och Miljöpartiet har utgått från att samarbetet gäller året ut.

ANNONS

– För oss har det varit naturligt att fortsätta med det. Om de sedan gör en annan bedömning så får jag ha respekt för det, men vi utgår från att ha samverkan som pågår hela året ut, säger Karin Pleijel (MP).

Daniel Bernmar (V) har inte fått någon information från Socialdemokraterna gällande vilka nämnder där samarbetet har fallit.

– Socialdemokraterna har ensidigt brutit samverkan, men det ser olika ut i olika nämnder. Ingen socialdemokrat har pratat med mig och därför vet jag inte heller vilka det handlar om.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS