Social hänsyn ger fler chans att få jobb

ANNONS
|

Ungdomar, personer födda utomlands och personer med funktionsnedsättningar är grupper som kan ha svårt att komma in på arbetsmarknaden. De sorteras ofta bort tidigt i rekryteringsprocesserna och får då ingen chans att visa vad de kan.

Nu vill Göteborg att stadens kommunala och privata leverantörer anställer personer från dessa grupper. För att det ska ske har man i ett pilotprojekt låtit sju kommunala bolag och förvaltningar skriva in kravet om så kallad social hänsyn när de skall upphandla nya leverantörer.

Sedan augusti förra året har 40 personer fått arbete, de flesta tidsbegränsade, på detta sätt. Det är allt från lärlingsplatser till visstidsanställningar.

ANNONS

– Hälften av jobben är lärlings- eller hantlangningsjobb inom bygg- och anläggning, men vi har också personer som jobbar inom it, städbranschen och administration, säger Jörgen Larzon, projektledare på Upphandlingsbolaget.

Upphandlingsbolaget har tillsammans med flera arbetsmarknadsverksamheter och leverantörer tagit fram en modell för arbetet med social hänsyn. Målet är att hela Göteborgs stad ska arbeta efter modellen i framtiden.

– Vi har fått fram en modell vi tror på. Det handlar bland annat om hur man kan matcha personer och utbildning med de arbetstillfällen som skapats via upphandlingen, säger Jörgen Larzon.

Ett företag som är med i projektet är Golvläggarcentralen, ett litet företag med 15 anställda, som bland annat har uppdrag för de kommunala bostadsbolagen.

– Vi ville gärna vara med och hjälpa till och nu har vi en person anställd som lagerarbetare och hantlangare på begränsad tid. Ett krav från oss var att personen hade truckförarutbildning och det hjälpte projektet till med, säger Marie Alm, personal- och ekonomiansvarig på Golvläggarcentralen.

Fakta: Social hänsyn

Pilotprojektet startade 2013 och är unikt i Sverige

Riktar sig till ungdomar, personer födda utomlands och personer med funktionsnedsättningar.

Hösten 2015 beräknas kommunstyrelsen besluta om projektet skall fortsätta.

ANNONS