Förslag på hur skrapan ska se ut.
Förslag på hur skrapan ska se ut.

Snart dags för allmänheten att tycka till om Karlatornet

ANNONS
|

Planen är att den 266 meter höga skyskrapan Karlatornet ska stå klar till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.

Fler höga byggnader planeras på Karlavagnsplatsen, intill den spektakulära fastigheten.

Runt tornet vill man bygga fyra hus av vilka två blir högre än Gothia Towers vid Korsvägen. I övrigt blir det mer normala höjder på byggnaderna, enligt Tore Hjelte, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

Han har tillsammans med bland andra Josefin Johansson på Göteborgs trafikkontor arbetat fram ett förslag till detaljplan för området. Totalt handlar det om åtta kvarter runt Karlavagnsplatsen.

- Det är intressant att arbeta med en sådan här plan som skapar goda förutsättningar för stadsutveckling på Hisingen och extra kul då man vet att det tillför något nytt och unikt för Göteborg, till exempel med den planerade utkiksplatsen i det högsta tornet som kommer vara tillgängligt för såväl göteborgare som besökare, uppger han i ett pressmeddelande på onsdagen.

ANNONS

Tanken är att Karlavagnsplatsen ska utvecklas till ett "tätbebyggt och grönt blandstadsområde". Här ska finnas plats för handel, service, kultur, kontor och cirka 1600 bostäder, enligt stadsbyggnadskontoret.

- De höga ambitionerna för kvalitén av bebyggelsen och de offentliga rummen gör att vi kan skapa en plats som vi i Sverige tidigare inte skådat, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

Under första kvartalet nästa år kommer detaljplanen för området preliminärt att gå ut på samråd. Då blir det allmänhetens tur att lämna synpunkter på förslaget.

ANNONS