Snart avgörs frågan om licensjakt på säl

ANNONS
|

Naturvårdsverket fick förra året uppdraget från regeringen att utreda om det är möjligt att införa licensjakt på säl. Det har gjorts i samråd med Havs- och vattenmyndigheten och efter samråd med flera organisationer och myndigheter. Utredarna säger att det går.

–Licensjakt säger ingenting om antalet som får skjutas ska bli fler. Men regelverket skulle bli enklare. I dag har vi exempelvis skyddsjakt på gråsäl i Östersjön och på knubbsäl i Västerhavet. Men det skjuts ändå inte så många som kvoten tillåter, säger Susanne Viker, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

I år får90sälar skjutas på hela västkusten. Liksom gråsälen på östkusten utgör knubbsälen ett stort problem för yrkesfisket på västkusten när den tar fisken och förstör redskapen. Även om licensjakt i sig inte säger någonting om antalet så kan det vara ett steg mot en utökad jakt.

ANNONS

– När det gäller arter som inte har en så kallad gynnsam bevarandestatus brukar bara skyddsjakt vara tillåten. Att tillåta licensjakt vore en signal om att regeringen kan tänka sig att normalisera förvaltningen på vissa sälarter, säger Ola Larsson, handläggare på Naturvårdsverket.

Av ett 40-tal remissinstanser som getts möjlighet att uttala sig är bara fyra emot, bland dem Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden (WWF).

– Vi är inte emot jakt som sådan. Det finns mycket säl och den tål jakt. Men förslaget är ogenomtänkt från början till slut. Det finns ingen tanke eller plan för vad man ska göra med sälarna när man skjutit dem, säger Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF.

Han anser också att det kan bli svårt att tillvarata kropparna.

– Miljögifter samlas i späcket och köttet smakar illa. Jag tror inte att Livsmedelsverket skulle godkänna sälkött som livsmedel. Den delen har man inte ens utrett, säger Tom Arnbom.

Frågan bereds nu av lantbruksdepartementet.

Sälar på kusterna

Hur många sälar som finns på öst- och västkusten är oklart. Naturvårdsverkets inventeringar från 2012 gör antaganden om att det finns upp emot 40 000 gråsälar på östkusten och 15 000 knubbsälar på västkusten. Sälstammen växer.

Sälar konsumerar flera kilo fisk per dag och påverkar fiskebestånden.

ANNONS

För 2013 beslutade Naturvårdsverket om skyddsjakt på 250 gråsälar på östkusten och 90 knubbsälar på västkusten.

Källor: Naturhistoriska riksmuseet och Naturvårdsverket

ANNONS