Snö och hagel har slagit till i Västsverige

ANNONS

Räddningstjänsten tog under fredagseftermiddagen och kvällenemot ett 70-tal larm om översvämmade vägar och fastigheter. Under natten mot lördagjobbade man nästan uteslutande med översvämningar i byggnader. Det mesta rörde privata bostäder. Vid 03-tiden ryckte man också ut till en restaurang på Brahegatan i Gamlestaden.

– Det har varit en del att göra. Jag har jobbat här i några år och har inte varit med om något liknande, säger L-O, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten i Storgöteborg.

LÄS ÄVEN:Räddningstjänsten fick hjälpa människor ur bilarna

Trafikverket fick arbetahela natten för att se till att få bort vattnet från vägarna. Fokuset var främst att göraviadukter framkomliga igen.

ANNONS

– Brunnarna kan inte ta in så stora mängder vatten. Sen spolas det ner lera och annatoch täpper till brunnarna. Vi har hållit på fram till klockan två i natt men nu ska det inte vara några problem på vägarna längre, säger Claes Hedberg, trafikledare på Trafikverket i Göteborg.

Göteborgarnas bildfest

Efter det kraftiga regnet kom, klyschigt nog, solen. GP har tagit emot otaliga bilder på vackra solnedgångar ochdubbelregnbågensom tornade upp över staden.

LÄS ÄVEN:Pampig regnbåge över Göteborg

Noel Andersson i Partille var en av dem som överraskades av en kraftig hagelskur under fredagen. Till en början var det ganska fint väder ute, men helt plötsligt gjorde vädret helt om.

– Först blev det jätteregnigt och himlen blev helt mörk, noterade Noel.

En halvtimme senare var marken helt vit.

– Sen har det fortsatt ochdet håller fortfarande på, berättade en chockad Noel Andersson vid klockan 16 på fredagseftermiddagen.

De kraftiga vattenmängderna gjorde dessutom att räddningstjänsten fick rycka ut till personer som fastnat med bilarna i vattnet.

– Man har fått rädda personer ur bilarvid ett antal tillfällen, berättade Per Jarring, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Så tillade han:

– Det luriga för fordon som kör där det finns vatten är att man inte inser hur djupt det är. Det är lätt att det går galet, meninget allvarligare verkar ha inträffat, sa Per Jarring.

ANNONS

Översvämningar över hela Göteborgsområdet

Liknande rapporter kom in till GP från Landvetter och från Tolered på Hisingen. Julie Karlsson bor i området Slätta Damm på Hisingen och vittnade om stora översvämningar på gatan utanför hennes lägenhet.

– Jag skulle gissa på att vattnet är i knähöjd. Det är bara högre bilar som kommer igenom. Just nu kör bilarna runt vägen på gräsmattor eller trottoarer för att inte köra på vägen.Vattnet rinner inte undan någonstans och nu börjar det närma sig hyreshusen, sa Julie Karlsson.

I Hisings Backa uppstod någon form av slukhålefter det kraftiga regnet. En helt nybyggd cykelbana slukades av vattenmängderna.

LÄS OCKSÅ:Här rasar vägen samman under regnkaoset

– Skyfallet har dragit med sig en helt nylagd cykelbana med lyktstoplar och allt, marken har sjunkit ned och blivit ett helt dike, det forsar så mycket vatten här, sa Fredrik Schmidt som bor på gatan där cykelbanan kollapsat.

Enligt honom såg det ut som att ett jordskred hade inträffat på platsen.

– Grannens staket står i luften eftersom marken har rasat in, berättade Fredrik Schmidt.

Förseningar på Landvetter och i tågtrafiken

På Landvetter flygplats var det förseningar från klockan 14 på fredagseftermiddagen till följd av ovädret.

– Det har inte varit några inställda plan, men en del förseningar till följd av ovädret.En del plan har varit upp till 45 min försenade, men alla flighter har varit försenade sedan ovädret började,sa Adam Ekman, vid Swedavias pressjour.

ANNONS

Ovädret ställde även till det för bil och tågtrafiken i området. Enligt Trafikverket fick de sista två tågen på sträckan Varberg-Borås stoppas på grund av för mycket vatten på spåret.

– Tågen började rulla först idag klockan 12, bekräftade Veronika Gustafsson på Trafikverkets pressjour under lördagen.

Stort kluster av mindre oväder

Enligt vädertjänsten Foreca bestoddet kraftiga ovädret av ett stort kluster av mindre åskoväder. Ovädret sträckte sig från Göteborg, ner mot norra Halland och ända bort mot Jönköpings län.Meteorologenblev inte förvånad över det massiva haglet som kom ner över Göteborgsområdet under fredagskvällen.

– Det är i sådanthär väder som hagel förekommer. Ju kraftigare åskväder desto mer hagel. de kommer från samma typ av moln, förklaradeIan Engblom.

Se hagelovädrets omfattning i bildspelet ovan.

ANNONS