Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/29

Snö och hagel har slagit till i Västsverige

Vägar svämmade över, bilar körde fast i vattenmassorna och massivt hagel täckte ett antal områden i Göteborgstrakten under fredagen. Dessutom drabbades Landvetter flygplats av stora förseningar till följd av busvädret.

Räddningstjänsten tog under fredagseftermiddagen och kvällen emot ett 70-tal larm om översvämmade vägar och fastigheter. Under natten mot lördag jobbade man nästan uteslutande med översvämningar i byggnader. Det mesta rörde privata bostäder. Vid 03-tiden ryckte man också ut till en restaurang på Brahegatan i Gamlestaden. 

– Det har varit en del att göra. Jag har jobbat här i några år och har inte varit med om något liknande, säger L-O, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten i Storgöteborg. 

LÄS ÄVEN: Räddningstjänsten fick hjälpa människor ur bilarna

Trafikverket fick arbeta hela natten för att se till att få bort vattnet från vägarna. Fokuset var främst att göra viadukter framkomliga igen. 

– Brunnarna kan inte ta in så stora mängder vatten. Sen spolas det ner lera och annat och täpper till brunnarna. Vi har hållit på fram till klockan två i natt men nu ska det inte vara några problem på vägarna längre, säger Claes Hedberg, trafikledare på Trafikverket i Göteborg. 

Göteborgarnas bildfest

Efter det kraftiga regnet kom, klyschigt nog, solen. GP har tagit emot otaliga bilder på vackra solnedgångar och dubbelregnbågen som tornade upp över staden. 

LÄS ÄVEN: Pampig regnbåge över Göteborg

Noel Andersson i Partille var en av dem som överraskades av en kraftig hagelskur under fredagen. Till en början var det ganska fint väder ute, men helt plötsligt gjorde vädret helt om. 

– Först blev det jätteregnigt och himlen blev helt mörk, noterade Noel.

LÄS OCKSÅ: Köpcentrum utryms i Göteborgsområdet

En halvtimme senare var marken helt vit.

– Sen har det fortsatt och det håller fortfarande på, berättade en chockad Noel Andersson vid klockan 16 på fredagseftermiddagen.

De kraftiga vattenmängderna gjorde dessutom att räddningstjänsten fick rycka ut till personer som fastnat med bilarna i vattnet.

– Man har fått rädda personer ur bilar vid ett antal tillfällen, berättade Per Jarring, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Så tillade han:

– Det luriga för fordon som kör där det finns vatten är att man inte inser hur djupt det är. Det är lätt att det går galet, men inget allvarligare verkar ha inträffat, sa Per Jarring.

Översvämningar över hela Göteborgsområdet

Liknande rapporter kom in till GP från Landvetter och från Tolered på Hisingen. Julie Karlsson bor i området Slätta Damm på Hisingen och vittnade om stora översvämningar på gatan utanför hennes lägenhet.

– Jag skulle gissa på att vattnet är i knähöjd. Det är bara högre bilar som kommer igenom. Just nu kör bilarna runt vägen på gräsmattor eller trottoarer för att inte köra på vägen. Vattnet rinner inte undan någonstans och nu börjar det närma sig hyreshusen, sa Julie Karlsson.

I Hisings Backa uppstod någon form av slukhål efter det kraftiga regnet. En helt nybyggd cykelbana slukades av vattenmängderna.

LÄS OCKSÅ: Här rasar vägen samman under regnkaoset

– Skyfallet har dragit med sig en helt nylagd cykelbana med lyktstoplar och allt, marken har sjunkit ned och blivit ett helt dike, det forsar så mycket vatten här, sa Fredrik Schmidt som bor på gatan där cykelbanan kollapsat.

Enligt honom såg det ut som att ett jordskred hade inträffat på platsen.

– Grannens staket står i luften eftersom marken har rasat in, berättade Fredrik Schmidt. 

Förseningar på Landvetter och i tågtrafiken

På Landvetter flygplats var det förseningar från klockan 14 på fredagseftermiddagen till följd av ovädret. 

– Det har inte varit några inställda plan, men en del förseningar till följd av ovädret. En del plan har varit upp till 45 min försenade, men alla flighter har varit försenade sedan ovädret började, sa Adam Ekman, vid Swedavias pressjour.

Ovädret ställde även till det för bil och tågtrafiken i området. Enligt Trafikverket fick de sista två tågen på sträckan Varberg-Borås stoppas på grund av för mycket vatten på spåret.

– Tågen började rulla först idag klockan 12, bekräftade Veronika Gustafsson på Trafikverkets pressjour under lördagen.

Stort kluster av mindre oväder

Enligt vädertjänsten Foreca bestod det kraftiga ovädret av ett stort kluster av mindre åskoväder. Ovädret sträckte sig från Göteborg, ner mot norra Halland och ända bort mot Jönköpings län. Meteorologen blev inte förvånad över det massiva haglet som kom ner över Göteborgsområdet under fredagskvällen. 

– Det är i sådant här väder som hagel förekommer. Ju kraftigare åskväder desto mer hagel. de kommer från samma typ av moln, förklarade Ian Engblom. 

Se hagelovädrets omfattning i bildspelet ovan.

Mest läst