Smuts upptäckt i Saluhallen

Smutsiga tänger, kylskåp och fiskvågar. Det upptäcktes vid en oanmäld kontroll hos Kungstorgets fisk & delikatessaffär. – Det finns en risk att kunder blir sjuka, konstaterar livsmedelsinspektören Sara Udéhn.

ANNONS
|

Nyfångad fisk är en populär delikatess på midsommarbordet. Men fisk och skaldjur är också några av de vanligaste livsmedlen som orsakar matförgiftning och bör därför hanteras noggrant.

När Miljöförvaltningen i Göteborg gjorde en oanmäld kontroll hos Kungstorgets fisk & delikatessaffär i slutet av maj upptäcktes flera brister i livsmedelshanteringen.

– Det var allmänt smutsigt inne i lokalen. Det saknas ett fungerande system för rengöring av inredning och utrustning. Det finns också risk för att livsmedlet förorenas av smutsen och att kunder blir sjuka, säger livsmedelsinspektören Sara Udéhn.

Bland annat var hyllor i kylskåpen och flera dörrhandtag till olika skåp synligt smutsiga. Även vågar som används vid uppvärmning av fisken. Duschpistolerna i diskrummet hade lager av gammal ingrodd smuts och vid fiskdisken låg gårdagens tänger kvar orengjorda, enligt Miljöförvaltningen.

ANNONS

Personalen i butiken ska heller inte ha haft någon kontroll över vilka temperaturer som diskmaskinen diskar i.

Robert Kronberg, ägare av Kungstorgets fisk & delikatessaffär, säger att det är såhär det fungerar på en arbetsplats:

– Man måste kunna arbeta. Det kan inte vara rent 24 timmar om dygnet. Kontrollen gjordes mitt i öppningen när vi hade fullt upp. Vi diskar och städar varje kväll vid stängning, men under morgonen hade det hunnit bli lite söligt. Vi sköljer exempelvis av våra tänger ganska ofta men just då hade vi inte gjort det, säger han.

Miljöförvaltningen bedömer bristerna som allvarliga och har ställt krav på omedelbara förbättringar när det gäller rengöringen.

– Om de inte lyckats med detta innan vår uppföljande kontroll kan vi gå vidare med beslut om vite, säger Sara Udéhn.

En månad efter kontrollen konstaterar Robert Kronberg att man hela tiden haft bra städ- och rengöringsrutiner som man också fortsatt att följa.

– Det är kliniskt livsmedel vi säljer här. Första kvalitet på allting. Det finns absolut ingen risk för att fisken eller skaldjuren ska bli förorenade av smuts, säger han.

ANNONS

Kungstorgets fisk & delikatessaffär säljer färsk fisk och skaldjur. Även 2014 upptäckte Miljöförvaltningen brister i rengöringen inne i butiken.

ANNONS