Små simmare i plurret

ANNONS
|

Det är förmiddag och det är dags för dagens simundervisning för gruppen Grodan. Sju pojkar och flickor mellan fem och sex år samlas för dagens upprop i Sörredsbadet, Torslanda.

Karin Hägnesten har följt med sonen Philip Genlöv Hägnesten fem år till dagens simskola. Hon tycker det är jätteviktigt att barnen kan simma, det måste man kunna, säger hon. Att kommunen nu låter barnen i Göteborg få gratis simundervisning är hon mycket positiv till.

– De är jättebra, det är bra att alla får en chans att vara med. För en del är det en kostnadsfråga med simskola, man vill, men har inte möjlighet att delta.

ANNONS

Simundervisning

Simläraren Max Joselovsky, jobbar för Svenska Livräddningssällskapet, småpratar med barnen innan dagens undervisning börjar. Efter uppropet är det dags för barnen att hämta olika simdynor för dagens första övning, ryggsim. Alla radar upp sig i vattnet, några lyssnar med fullt fokus på simläraren och ett par småbusar innan de ger sig iväg simmandes på rygg en efter en påhejad av Max Joselovsky.

– Ta bentag och upp med hakan, instruerar han dem.

Han följer barnen längs med långsidan av bassängen. Att simma på rygg är inte helt enkelt och det är lätt att hamna lite under vattnet, så man får vatten mun och näsa.

Helge Svedlund kommer in till kanten, han har fått vatten i näsan. Simläraren tipsar hur han får ut det. Helge Svedlund löser det och simmar vidare. Efter några vänder på rygg ber Max Joselovsky barnen att vända på sig för att simma bröstsim. Efter en stund börjar några tröttna, men simläraren manar på dem. Han berättar också att snart är det dags för lekstunden.

– Det är inte farligt att få vatten i ögonen berättar han.

Föräldrar

Bredvid bassängen finns ett inglasat rum för föräldrar, syskon och anhöriga så de kan följa barnens utbildning.

När bröstsimmet är avslutat är det dags för lekstund, energin kommer tillbaka. Max Joselovsky ropar, Ett skepp kommer lastat, barnen frågar, med vadå? Ibland blir svaret, ubåtar som ska simma under vattnet. Sen blir det ormar som ska skaka på rumpan. Det simmas och plaskas för fullt.

ANNONS

Hopprunda

Efter leken är det dags för fri vattenlek, favoriten är att hoppa från bassängkanten. Hugo Barck hoppar upp ur bassängen för att börja dagens hopprunda. En lek som nästan alla elever vill ägna sig åt. När Hugo Barck hoppat flera gånger får han frågan, hur många gånger han hoppat. Han håller upp en hand och visar fem fingrar som svar. Innan han hoppar i bassängen igen.

ANNONS