Karin Gustafsson och Katarina Järbur på vårdcentralen Säröledens familjeläkare har all anledning att vara nöjda med årets betygssättning.
Karin Gustafsson och Katarina Järbur på vårdcentralen Säröledens familjeläkare har all anledning att vara nöjda med årets betygssättning.

Små privatägda vårdcentraler toppar

ANNONS
|

Avståndet är stort mellan bästa och sämsta vårdcentral i Storgöteborg. Men i listans topp är bilden entydig. 16 av de 20 vårdcentraler som fått högst betyg drivs privat.

Listan toppas av Stenblommans vårdcentral i Kungsbacka som var nyöppnad när mätningen gjordes i höstas. Bästa offentliga vårdcentral är Styrsö på delad femteplats.

Säröledens familjeläkare på andraplatsen ingår i privata vårdgruppen Nötkärnan som är årets verkliga vinnare med fyra vårdcentraler bland de tio bästa.

I listans botten finns både privata och offentliga vårdcentraler. Särklass sämst betyg får privata Allemanshälsan Gamlestaden, som faktiskt fick sämre omdömen än alla vårdcentraler i hela Sverige.

Sveriges kommuner och landsting lät i höstas 135 000 patienter sätta betyg på bemötande, delaktighet, information, tillgänglighet, förtroende och upplevd nytta. Och kanske viktigast av allt – skulle de rekommendera sin vårdcentral till andra? Resultaten har blivit offentliga i dagarna.

ANNONS

Säröleden kammade hem nästan full pott i alla kriterier utom tillgängligheten. Att det inte blev toppbetyg även där beror på mätmetoden, hävdar Säröledens vd, sjuksköterskan Karin Gustafsson:

–Vi har bokade tider, men vårt koncept bygger främst på att människor inte ska behöva vänta i telefon för att få en tid. Därför har vi drop-in alla vardagar och söndagar och mer än hälften av våra patienter kommer den vägen. Men vad de tycker om tillgängligheten mätte man inte.

Vilken är då hemligheten bakom toppbetyget?

–Att vi jobbar smartare. Att vi försöker göra allt så enkelt som möjligt för patienten. Och så vågar vi ställa oss i ”otrygga hörnet”, prova nytt, säger Karin Gustafsson.

Därför har Säröleden ingen reception, patienterna tar helt enkelt en nummerlapp och sätter sig i väntrummet. När det blir deras tur kommer doktorn eller sjuksköterskan och hämtar.

Och doktorerna tar själva betalt, skriver själva journalanteckningarna och fixar enklare laboratorieprover om sköterskorna är upptagna. Teamjobb inte bara på papperet, utan även i praktiken.

–Mindre rödljus och fler rondeller, som läkaren Katarina Järbur uttrycker saken.

Säröleden ligger 500 meter på Hallandssidan av länsgränsen, men hälften av patienterna är göteborgare. De kan inte lista sig i Halland, men det fria vårdvalet gör att även göteborgare kan få sina krämpor behandlade.

ANNONS

I väntrummet sitter Ingela Thylefors, som listade sig direkt när Säröleden öppnade för tre år sedan.

–Smidigt, lyder hennes spontana omdöme. Andra vårdcentraler borde studera hur de jobbar här.

Högsta betyg av alla Sveriges vårdcentraler fick lilla privata Söndrumskliniken i Halmstad. På andra plats hamnade en vårdcentral i Lund och på tredje plats privata Kvarterskliniken Tanum.

ANNONS