Slanke hjälten räddade Neona, 21, ur klippskreva

Under en rejvfest på Hisingen föll Neona Wallin 10 meter ner i en 20 centimeter brev skreva, vilket SVT tidigare rapporterat om. Efter tappra försöka att få upp henne, fick räddningspersonalen en snilleblixt. Frölunda sitter nämligen på en av Göteborgs slankaste och smidigaste brandmän.

ANNONS
|

Parken Slättadamm på Hisingen är inte bara ett populärt tillhåll för motionärer och hundägare – utan även en klassiker i rejvsammanhang. Därför var förväntningarna på topp när Neona Wallin begav sig till rejvfesten en småkylig kväll i slutet på maj, vilket SVT var först med att skriva om.

– Vi kom dit vid elva, dansade och träffade några bekanta. Sen gick vi bort till utsiktsplatsen och gick en promenad vid klipporna, säger Neona.

Längre än så kom inte Neona. I stället rasade hon 10 meter ner genom en 20 centimeter bred skreva.

– Min kompis höll mig runt armarna, och sen försvann jag bara ner.Jag minns inte att jag ramlade, jag minns bara fragment. Det var en sådan chock att det känns som att jag förträngt delar, säger hon.

ANNONS

Räddningstjänsten ryckte ut

Kompisen larmade räddningstjänsten – som först inte insåg vidden av vad som hänt.

– Vi får rätt knapphändig information inledningsvis och därför ryckte bara vi brandmän från Gårda ut inledningsvis, berättar räddningstjänstens Mikkel Andersson som var på plats den kvällen.

Väl på plats, förstod brandmännen att ärendet var komplicerat och bad ledningscentralen att kalla in enheten från Frölunda som har specialistkunskap. Men inte ens Frölundas spensligaste brandman lyckades ta sig ner hela vägen.

– Då fick någon idén att vi ringer in Ben Boymanns. Han var ledig och det var lördag kväll, men ryckte in ändå. Det var en jäkla tur, för problemet var att det inte fanns en plan B, säger Mikkel Andersson.

En van klättrare

Brandmannen Benedikt "Ben" Boymanns är både duktig klättrare och var tillräckligt slank för att kunna ta sig ner till Neona. Åtminstone efter att ha klätt av sig branddräkten. Tillsammans fick teamet knyta snaror runt Neonas händer och fästa ett rep runt hennes midja för att kunna sträcka ut henne och göra henne så smal som möjligt.

Fem timmar senare var Neona äntligen uppe ur skrevan – med bara några skrapsår på magen.

– Jag mår faktiskt bra, det känns mest som att det var typiskt av mig att råka ut får något sådant här, säger hon.

ANNONS
ANNONS