Slagsmål på Masthuggstorget när Soldiers of Odin patrullerade

En person, som enligt polisen tillhör gruppen Soldiers of Odin, fördes till sjukhus efter att en sammandrabbning på Masthuggstorget inatt.

ANNONS
|

Omständigheterna kring slagsmålet är fortfarande oklara, men enligt polisen ska en grupp människor med Soldiers of Odin-märken på jackorna ha passerat Andra Långgatan på väg mot Masthuggstorget.

– Vi vet inte om de var där och patrullerade eller om de bara rörde sig från punkt A till punkt B, säger Christer Fuxborg, polisen presstalesman.

Soldiers of Odin är ett nätverk som på eget bevåg tagit på sig rollen som ett så kallat medborgargarde. På den krogtäta gatan väckte de uppmärksamhet från människor som var ute som då började följa efter dem.

ANNONS

– Som jag har förstått det blev fler nyfikna och anslöt till gruppen som följde efter dem. Det hela slutade med ett större slagsmål på Masthuggstorget, säger Christer Fuxborg.

LÄS OCKSÅ: Jaokim Lamotte: Vi kommer att se fler medborgargarden

När polisen kom fram vid tvåtiden var det mycket folk på platsen och väldigt rörigt.

– Det har kommit in väldigt många vittnesmål och det är svårt att reda ut vad som var upprinnelse till bråket. Det är alltid motstridiga uppgifter i den här typen av situationer, säger han.

Var detta en organiserad attack mot Soldiers of Odin?

– Nej, det tror jag inte. Det verkar ha uppstått spontant.

Enligt en person som har hört av sig till GP har tillhyggen i form av batonger och pepparspray använts. Christer Fuxborg kan inte bekräfta dessa uppgifter men säger att en person har förts till sjukhus efter att ha fått något olämpligt i ögat.

ANNONS

Den skadade personen är, enligt polisen, medlem i Soldiers of Odin.

LÄS OCKSÅ: Polisen: De skapar mer otrygghet

Enligt en tipsare fanns två ambulanser och åtta polisbilar på plats.

Hur många som var inblandade i bråket är oklart. Polisen har fått motstridiga uppgifter: allt från tiotal till 40-50-tal personer.

– Det är väldigt svårt att reda ut. Många försvann från platsen innan vi kom fram, säger Christer Fuxborg.

Polisen har tagit upp anmälningar om misshandel från fem personer – flera av dem medlemmar i Soldiers of Odin.

Ingen person har gripits.

GP har tidigare skrivit om att Soldiers of Odin har blivit allt mer synliga i Göteborg de senaste veckorna. Gruppen har, enligt Expo, högerextrema kopplingar. Det är något gruppen själva förnekar.

ANNONS