Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

Släkträttegången: Misstänkt kallade domaren för "djävla idiot"

Rättegången mot medlemmar i familjen som uppgetts styra Angered slutade i en krasch. Den ene misstänkte avvisades ur salen och skrek till domaren: – Djävla idiot. Tror du att du kan skrämma mig?

Den obalanserade kommentaren bar något av det uppmärksammade målets prägel.
För åklagaren Linda Wiking har det inte bara handlat om att bevisa en grov gruppmisshandel och ett grovt övergrepp i rättssak.  
Hon har också försökt teckna bilden av hur en stor släkt skaffat sig en så bred maktbas att den styr delar av civilsamhället i nordöstra Göteborg.

LÄS MER: Polischef: Maffialiknande släkt styr hel stadsdel i Göteborg

Hot- och skrämselkultur

Enligt polischefen Ulf Merlander har situationen vuxit fram genom en hot- och skrämseltaktik, som drabbat vanliga medborgare i Hammarkullen, Hjällbo, Gårdsten och runt Angereds Centrum.
– Deras inflytande har kännetecknat hela den här processen. Familjen godtar helt enkelt inte att någon sätter sig upp mot den. Det är uppenbart för alla vad detta rör sig om, sade Linda Wiking i pläderingen.
Nån minut senare blev en 18-årig tilltalad utslängd eftersom han inte höll tyst.
Som ett resultat av detta förolämpade han alltså rådman Ann Larsson – och grävde sannolikt ett ännu djupare hål för sig själv.

Började med tillsägelse

Hela ärendet startade för övrigt just beroende på en tillsägelse.
Ett av de två offren – en ensamkommande tonåring – tillrättavisade en 13-åring i släkten utanför McDonalds. Plötsligt var cirkusen igång och förstärkning tillkallades via mobil.
Sparkar och slag utanför hamburgerrestaurangen fortsatte inne i entrén på Angeredsgymnasiet.
Advokat Thomas Ekbrand, som försvarat den äldste av de åtalade, menade i sitt slutanförande att allvarliga rättegångsfel begåtts.
– Min klient har inte fritt och i ett sammanhang fått redogöra för sin sak. Både det som talar för och emot en tilltalad måste utredas. Tyvärr har så inte skett i det här fallet.

Dömda på rykten?

Apropå scenariot av ett familjenätverk som mer eller mindre äger stadsdelen Angered säger Thomas Ekbrand:
– Ska man döma efter lösa rykten om ett våldskapital? Nej, man ska döma efter den bevisning som förevisats här och inte efter åklagarens spekulationer.
Målsägandebiträdet Erik Pousard summerade bäst stämningen under den långa domstolsförhandlingen:
– Jag har aldrig sett så mycket rädsla som i den här rättegången. Ursäkta att jag låter lite teatralisk, men man har nästan kunnat ta på den.

Fakta: Mål i korthet

  • Fyra män med kopplingar till en inflytelserik släktkonstellation i Angered är åtalade.
  • Tre av dem – alla födda på 1990-talet – misstänks för grov misshandel den 28 november. En grupp på cirka 20 unga män gav sig på två offer.
  • Alla fyra – vilket inkluderar pappan till en av de yngre – misstänks för grovt övergrepp i rättssak i Storås Industriområdet den 29 november. Den ena målsäganden påstås ha blivit hotad med kraftigt våld, om han anmälde den initiala händelsen till polisen.

 

Mest läst