Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Arkivbild: TT 

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Skolpersonal lyfte upp elev i tröjan – strider mot skollagen

  En elev ska ha blivit upplyft i tröjan och kastad in i en vägg av skolpersonal på en skola i Angered. Nu konstaterar skolinspektionen att eleven har blivit utsatt för kränkande behandling och att Göteborgs kommun har brutit mot skollagen.

  Händelsen utspelade sig under hösten 2016 på en skola i Angered. Eleven ska ha sagt "håll käft" till en ur skolpersonalen, efter att personalen tillrättavisade eleven, varpå personalen tog tag i elevens armar. Eleven ska då ha fått panik. Därefter ska personalen ha knuffat eleven mot väggen så att denne slog i huvudet. Detta enligt anmälaren som är elevens vårdnadshavare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Eleven själv uppger, i samtal med Skolinspektionen, att personalen ska ha hållit i elevens överarmar på tröjan och skakat eleven, samt sagt "säg aldrig så till mig igen". Sedan ska personalen ha kastat in eleven i väggen. 

  En annan elev, som säger sig ha sett händelsen, uppger ett liknande händelseförlopp till Skolinspektionen. 

  Personalen förnekar knuffen 

  Skolpersonalens version av händelsen skiljer sig däremot. Enligt Göteborgs kommun har rektorn pratat med personalen som då uppgett att denne tog eleven åt sidan för att prata med eleven i lugn och ro. I samband med det ska personalen ha tagit eleven på armen, på det viset denne menar att man gör när man talar med någon. Personalen förnekar knuffen. 

  Skolinspektionen konstaterar att uppgifterna inte stämmer överens, men enligt myndighetens bedömning är en sak är bevisad - att personalen har tagit tag i elevens tröja och lyft eleven upp i luften. Enligt Skolinspektionen är personalens beteende, vid det aktuella tillfället, inte proportionerligt och därmed har eleven utsatts för kränkande behandling som strider mot skollagen. 

  Händelsen blev anmäld för sent

  Förutom detta konstaterar myndigheten också att rektorn och kommunen inte har utrett händelsen tillräckligt. Bland annat genom att händelsen inte har anmälts till huvudmannen förrän efter att Skolinspektionen blev inkopplad.

  Skolinspektionen uppmanar kommunen att vidta åtgärder för att uppfylla skollagens krav vad gäller skyldigheten att motverka kränkande behandling. 

   

  GP har försökt nå skolans rektor men denne uppges ha semester under veckan. 

   

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.