Skolor larmar: Akut brist på platser

I Östra Göteborg får 59 elever inte plats i stadsdelens grundskolor. Även i andra delar av staden är det svårt att hitta lediga platser för åttor och nior.

ANNONS
|

Stora barnkullar och många nyanlända gör att grundskolor i Göteborg har svårt att hitta platser för elever. Särskilt svårt är det i Östra Göteborg. Anders Samuelsson är sektorschef för utbildning i stadsdelen.

–Det är trångt på skolorna, särskilt i de äldre årskurserna. Det är vi och ett par stadsdelar till som har det extra tajt, säger han.

Till Bergsjön och Kortedala, som utgör Östra Göteborg, kommer både många asylsökande och många anhöriginvandrare. Anders Samuelsson säger att de i dagsläget klarar placeringarna av yngre elever, från förskoleklass till och med sjuan, men att 59 elever inte har skolplats.

ANNONS

–Vi försöker ta hjälp av andra stadsdelar. Det är det vi jobbar på nu och hoppas att komma fram med.

Maria Gustavson är planeringsledare i Centrum och har sedan en knapp månad uppdraget att samordna arbetet med skolplatser. Alla stadsdelar ska rapportera hur många elever utan plats de har och hur många lediga platser som finns.

–Som det ser ut nu är det fler elever som behöver plats än vad som finns lediga. Vi har inte fått rapporter från riktigt alla men just nu är sammanlagt 68 elever utan plats och det finns 15 lediga platser i årskurserna 7-9.

Maria Gustavson har också kontaktat fristående skolor, men hittills inte fått så många svar.

–Det finns några friskolor som under lång tid tagit emot nyanlända, medan andra har svårt eftersom de har en kö som de inte kan gå förbi. Det ligger ett förslag om att ändra regelverket i juli. Det kan öppna fler möjligheter i höst. Det finns skolor som vill ta emot, men som inte har den möjligheten nu.

Förutom i Östra Göteborg är det stadsdelarna Västra Hisingen och Angered som har haft störst problem med att placera elever. I Biskopsgården finns 40 elever i en välkomstenhet, de har ingen klassplacering. Stadsdelens lokala samordnare tror dock att det kan lösas inom Västra Hisingen.

ANNONS

–De har börjat ett samarbete med Torslandaskolorna. Sannolikt kan de få plats inom stadsdelen.

Vilket blir nästa steg?

–Då måste vi diskutera hur man gör med de elever som inte har plats och lyfta det till sektorschefsnivå. Jag tänker att skolor som inte har så många nyanlända bör ta ett större ansvar, säger Maria Gustavson.

Både hon och Anders Samuelsson är väl införstådda med det politiska direktivet om att fördela nyanlända elever jämnare över staden. I samordningsarbetet tittar tjänstemännen på hur stora klasserna är och hur många nyanlända elever som redan finns i stadsdelen. Anders Samuelsson säger att han hoppas att andra stadsdelar kan ta en del av de elever som inte får plats i Östra Göteborgs grundskolor.

–Tillsammans med Lokalsekretariatet tittar vi också på tillfälliga lokaler. Det alternativet kanske andra stadsdelar också kan titta på. Vårt huvudalternativ är att andra stadsdelar hjälper till.

Hur villiga är andra stadsdelarna att ta emot elever från er?

ANNONS

–Uppdraget är tydligt från kommunstyrelsen i december: vi ska arbeta för en jämnare fördelning. Alla har uppfattat uppdraget och jobbar på det.

I Östra Göteborg är det inte bara svårt att hitta en fysisk plats för eleverna. Enligt Anders Samuelsson är det också problematiskt att hitta lärare med rätt kompetens. Dessutom ändrar sig antalet elever i princip vecka för vecka. Även under början av 2016 har det kommit många nya till stadsdelen.

–Hur länge det trycket fortsätter är omöjligt att veta, säger Anders Samuelsson.

ANNONS