"Skolkamrater och lärare rädda"

ANNONS
|

Det var den 9 december som Lars Nilsson, Lärarförbundets skyddsombud, stoppade allt arbete med en elev på en lågstadieskola i Göteborg.

Läs mer: Arbete med farlig elev stoppat

Skyddsombudsstoppet kom efter en akut händelse: Eleven hade sparkat en gravid lärare i magen.

- Det gick bara inte att fortsätta, situationen är ohållbar. Eleven behöver professionell hjälp i form av specialinsatser. Vi lade stoppet för att det finns risk för liv, sa Lars Nilsson då.

Skyddsstoppet innebär att eleven inte får vistas i skolan.

På onsdagen beslutade Arbetsmiljöverket att stoppet ska vara kvar till den 12 januari, allstå till starten av vårterminen.

ANNONS

- Det innebär att vi förbjuder eleven att gå till skolan. Ledningen för skolan har gjort mycket men inte tillräckligt. Skolan är inte överens med skyddsombudet om hur ärendet ska hanteras i fortsättningen. Vår uppgift nu är att se till att inte lärare, övrig personal och andra barn drabbas av elevens plötsliga vredesutbrott, säger Håkan Asterhall, inspektör vid Arbetsmiljöverket i Göteborg.

Asterhall beskriver ärendet som "mycket tragiskt" för alla inblandade parter och påpekar att två lagar kolliderar i fallet.

- Många elever och lärare på skolan är mycket rädda för eleven i fråga. Det är vår uppgift enligt arbetsmiljölagen att skydda dem samtidigt som skolan enligt skollagen ska ge eleven undervisning, säger han.

Lars Nilsson välkomnar Arbetsmiljöverkets beslut.

- De ser till lärarnas och de andra elevernas bästa, säger han.

Fallet med den kraftigt utåtagerande eleven är första gången som Nilsson känner sig tvingad av använda sig av den extraordinära åtgärden skyddsombudsstopp.

- Det är en mycket ovanlig åtgärd och det är första gången för min del, säger han.

Enligt utbildningschefen i den aktuella stadsdelen har skolan tagit fram en åtgärdsplan för eleven i fråga.

- Hela det här fallet känns hemskt, det handlar ju om ett barn. Vi har presenterat en åtgärdsplan som innehåller enskild undervisning och vuxennärvaro. Det borde räcke, men Arbetsmiljöverket tycker tydligen inte det, säger han.

ANNONS

Utbildningschefen beklagar att skolan, när det gäller den avstängda eleven, inte kan uppfylla skolagen.

- Vår uppgift är att garantera en lugn och säker arbetsmiljö för alla i skolan. Jag hoppas att vi till vårterminens start kan få fram åtgärder som alla kan acceptera.

ANNONS