Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skolans fruktuppmaning kan ha brutit mot lagen

En frukt varje dag. Det uppmanades vårdnadshavare till eleverna i en förskoleklass på Flatåsskolan att packa ner i sina barns skolväska. Skolan backar nu från uppmaningen – efter protester under ett föräldraråd där avgiftsfri skola togs upp. – En frukt varje dag är en stor avgift, säger Stina Bernson, rektor på Flatåsskolan.

Skolan ska vara avgiftsfri. Enligt skollagen. Men ett brev som vårdnadshavare till elever i en förskoleklass vid Flatåsskolan fick hemskickade antydde att varje skoldag skulle innebära en kostnad för dem. "I samlingen äter barnen en frukt eller en grönsak vilket man tagit med hemifrån", står det i brevet. GöteborgDirekt var först med att rapportera om detta. Till GP säger rektorn vid skolan att formuleringen i brevet är felaktig. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är en gammal kvarleva. Det är pedagogerna för den förskoleklassen som har skickat ut det. De har missat att man inte gör så i dag helt enkelt, säger Stina Bernson, rektor på Flatåsskolan.

Inget krav skolan ska ställa

Det var när en förälder som tog upp fruktuppmaningen vid ett föräldraråd som brevet uppmärksammades. Ett viktigt initiativ menar rektorn.

– Det är viktigt att föräldern reagerade för vi kan inte kräva att man ska ta med frukt, säger Stina Bernson. 

Skolinspektionen säger att avgifter för vårdnadshavare kan vara lagliga, till exempel i samband med skolresor eller skolutflykter. Men det ska vara vid enstaka tillfällen och dessutom ska avgiften vara frivillig. En frukt eller grönsak om dagen är inget krav som skolan ska ställa, enligt Stina Bernson. 

– Skolan ska vara avgiftsfri och en frukt varje dag är en stor avgift. Det är fritt för föräldrarna att skicka med frukt till sin barn. Vissa barn kanske behöver något att äta. Men det vet föräldrarna bäst själva, säger hon.

Kan strida mot lagen

Enligt Helene Messing Berg, pressekreterare vid Skolverket, är det inte helt tydligt om skolans uppmaning strider mot skollagen eller inte. 

– Skolan är i grunden avgiftsfri men enstaka och för eleven obetydliga kostnader får förekomma. Vid tveksamheter är det Skolinspektionen som får pröva frågan, Helene Messing Berg. 

Men skolan har ändå bedömt att formuleringen var felaktig

– Vi kommer att informera vårdnadshavarna om att vi inte kräver att de tar med frukt eller grönsaker, säger Stina Bernson.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.