Hector Valeria, Haci Erkemen, Nuha Mohammes och Hamodi Serhan vid Sjumilaskolan.
Hector Valeria, Haci Erkemen, Nuha Mohammes och Hamodi Serhan vid Sjumilaskolan.

Skolan för farlig för Gothia Cup

ANNONS
|

Gothia cups turneringsledare Lena Rönnefors påpekar att det är hon som beslutat att Sjumilaskolan för första gången inte skall användas men att hennes kontakter med polisen och räddningstjänsten varit viktiga.

- De har sagt att de har lite svårt med säkerheten i det området. Jag har tagit ett beslut på de rekommendationer jag fått av polisen, säger Rönnefors.

25 lag brukar bo på Sjumilaskolan under Gothiaveckan. Nu har de omfördelats till andra skolor, bland annat till Aranäsgymnasiet i Kungsbacka som i år tar emot 32 lag, nästan en fördubbling mot förra året.

Lena Rönnefors säger att frågan om säkerhet blivit väldigt påtaglig efter det som hänt i Biskopsgården under senare tid.

ANNONS

- Vi har ett ansvar när vi tar hit barn och ungdomar. Självklart skulle det vara badwill, inte bara för oss i Gothia cup utan för hela Göteborg om någon ungdom skulle hamna emellan i en konflikt.

Beslutet drabbar ungdomar i Biskopsgården som brukat jobba som värdar och funktionärer på Sjumilaskolan.

- Det är tråkigt att inte Sjumila används men samtidigt är det inga större avstånd till andra skolor.

Närmast, i Biskopsgården, finns Svartedalsskolan. Ryaskolan i södra delen av stadsdelen används dock inte av Gothia då den inte är fullt brandgodkänd för övernattning.

Jonas Borgström är polisens insatschef under Gothia cup och påpekar att det är cupledningen, inte polisen, som beslutat att ta bort Sjumilaskolan som boende.

- Gothia är fullt medvetna om att det varit skjutningar i området, och särskilt runt Sjumilaskolan. Det är jättebra att de tar bort skolan, när de nu hittat alternativ.

Enligt Jonas Borgström försökte Gothia redan förra året välja bort Sjumilaskolan men hade då inga alternativ.

Sedan fyra år använder Gothia inte Vättnedalsskolan och Ängåsskolan i Tynnered, också av säkerhetsskäl.

Samtidigt har Gothia cup ett stort behov av fler skolor för sina deltagare att bo i.

- I år har vi fått plats men visst är det trångt, säger Lena Rönnefors.

ANNONS

Deltagarna bor på 60 skolor i fyra kommuner. Ytterligare fem eller sex skolor är helt eller delvis avstängda på grund av renoveringar. Det sistnämnda gäller de stora gymnasierna Katrinelund och Burgården.

- Framöver behöver vi använda fler skolor för att Gothia skall hålla sin nivå. Vi märker att ledarna blir mer och mer bekväma. Vi kommer inte att kunna fortsätta hysa in 20 personer i ett klassrum. Dessutom måste lagen framöver få använda den tekniska utrustningen på skolorna för att hålla taktikgenomgångar, säger Rönnefors.

Redan på tisdag startar handbollsturneringen Partille cup. Den har aldrig använt Sjumilaskolan som inkvartering.

- Vi är väldigt lite på Hisingen, och försöker koncentrera turneringen till Heden och boendet till centrala Göteborg, Mölndal och Partille, säger turneringsledaren Fredrik Andersson.

De traditionellt stora problemen under cuperna är inbrott och stölder i förläggningarna och fickstölder runt Heden.

Jonas Borgström är chef för polisens insatser under båda veckorna.

- Vi är en grupp poliser som arbetar trygghetsskapande och för att motverka inbrott på skolorna. Det är samma tanke under båda cuperna men Partille cup är betydligt mindre och ger oss mindre jobb än Gothia, säger Borgström.

.

Fakta/Gothia/Partille Cup

Gothia cup spelas mellan 14 och 19 juli. Turneringen genomförs för 40:e gången och firar dessutom deltagarrekord med 1650 anmälda lag. Flertalet lag bor i skolor. 60 stycken används i Göteborg, Kungsbacka, Mölndal och Partille. Behovet av fler skolor för sovplatser är stort och Gothia cupledningen hoppas att framöver också kunna använda skolor i Mölnlycke och Lerum.

ANNONS

Partille cup spelas mellan 1 och 5 juli. 1028 lag deltar, en minskning med 79 från förra året. Deltagarna bor på 37 skolor i Göteborg, Mölndal och Partille. I fjol deltog 25 brasilianska lag, i år bara fem på grund av fotbolls-VM. Dessutom är de tyska och ryska lagen färre. I gengäld slår de norska och danska lagen rekord. Och tjejlagen dominerar turneringen: 55 procent är tjejer i år.

ANNONS