Skjuten av polisen välkänd gängkriminell

Mitt under det pågående bröllopet öppnade polisen eld mot den misstänkte gärningsmannen vars bil kraschade av vägen utanför ceremonin. Enligt uppgifter till GP är den skjutne mannen välkänd av polisen och högt uppsatt i ett kriminellt nätverk i Bergsjön.

ANNONS
|

Bergsjön i Göteborg skakades under lördagskvällen av två skjutningar.Vid Komettorget öppnade en eller flera gärningsmän först eld mot två män i 25 till 30-årsåldern längs en gångbana intill några kolonilotter.

Enligt uppgifter till GP är de skjutnamännen inte hemmahörande i nordöstra Göteborg. De förekommer, bortsett från något enstaka trafikbrott, inte i Göteborgspolisens register och har sitt ursprung i ett östeuropeiskt land.

Larmet om skjutningen nådde polisen vid 21.33. En kort stund senare var det polisen som öppnade eld utanför Syrianska Ortodoxa kyrkan på Meteorgatan - bilvägen mindre än en kilometer från Komettorget.

Morgonen efter skjutningen hade de flestaav spåren från lördagskvällens skjutningar städats bort.

ANNONS

Utanför Syrianska Ortodoxa kyrkan blåste under morgonenen liten bit av polisens avspärrningsband omkring på Bergsjövägen.

Bröllopsgästen: ”Helt sjukt”

I ett gräsområde bredvid kyrkanlågnågra bildelar kvar på marken intill några överkörda kvistar och en sten som färgats röd av en större blodansamling.

– Det var helt sjukt. Men det hade ingenting med bröllopet att göra. Det var säkert 20 polisbilar här, men de flesta gästerna förstod inte vad som hade hänt och bröllopet kunde fortsätta, berättadeen av gästerna som fanns på plats vid kyrkan under morgonen.

Flera grannar i hyreshusen intill kyrkan berättar om hur de såg en vit bil stå i gräset nedanför kyrkan omringad av poliser. Polisens presstalesman Tommy Nyman bekräftade under morgonen vittnesuppgifterna från gårdagskvällen om hur polisen skjutit en misstänkt gärningsman. Bakgrunden till skjutningen är enligt polisen att mannen försökte köra över en polisman och därför nu har delgivits misstanke om dråp- alternativt mordförsök.

– Upprinnelsen till händelsen är att en patrull ska kontrollera en moped på Meteorgatan. När polismannen befinner sig på gatan för att stoppa mopeden dyker plötsligt en bil upp från intet. Polismannen uppfattar det som att personen försöker köra på honom. Polisen öppnar verkanseld och träffar den här personen i benet. Exakt i vilket läge han har varit när han blir skjuten vet jag inte, säger Tommy Nyman.

ANNONS

Enligt uppgifter till GP är den skjutne mannen i 25-årsåldern. Mannen är välkänd av polisen sedan tidigare och är en av de ledande personerna i den yngre falangen av ett kriminellt nätverk i Bergsjön.

Utreds som separata händelser

Samtliga tre män som sköts under lördagen vårdas nu på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. För personerna som sköts på Komettorget beskrivs skadeläget som allvarligt men stabilt för den ene och stabilt för den andre. När det gäller den skjutne mannen som misstänks ha försökt att köra påen polisman bedöms hans skadeläge som lindrigt och förhör med honom är planerade att hållas under dagen.

Enligt ett vittne som GP har pratat med försökte mannen fly i sin bil innan han alltså kort där efter kraschade av vägen och blev skjuten.

– De sköt honom i benet eller foten, säger ögonvittnet.

Enligt Tommy Nyman gjorde händelsen att polisen aldrig lyckades stoppa mopeden som körde i hög hastighet och som patrullen till en början skulle kontrollera.

– Fokus riktades av naturliga skäl mot något helt annat. Vi undrar så klart vem den här personen på mopeden är och varför personeninte stannade, säger Nyman.

Polisen har under söndagenbetonat att skjutningarnapå Komettorget och Meteorgatan utreds som två separata händelser. Mannen som sköts av polisenär inte är delgiven misstanke om att ha avlossat skotten mot männen på Komettorget.

ANNONS

– I nuläget har jag inte sådana uppgifter. Sedan får vi se hur vi kommer att lägga ihop det här pusslet. Våra tekniska undersökningar vid platserna är färdiga. Sedan fortsätter vi med dem och undersöker saker som vi tagit i beslag, som till exempel den här bilen, säger Tommy Nyman.

När det gäller tänkbara motiv bakom lördagens första skjutning är polisen i övrigt förtegen.

– Jag har inga uppgifter om några motiv eller liknande i nuläget, säger Tommy Nyman.

”Hoppas människor pratar med polisen”

En av grannar i området runt Komettorget berättar att hon är trött på våldet i området.

– Bergsjön är egentligen ett fantastiskt område med fin natur och många människor som vill något. Tyvärr är det ett fåtal personer som förstör. När vi hade upploppen här förra hösten visade många sin ilska och pratade med polisen. Jag hoppas att folk som vet något om det här kommer att hjälpa till även den här gången, säger kvinnan.

Vid 14-tiden på söndagen meddelade polisen att skadeläget för männen som blev skjutna på Komettorget är så pass stabilt att förhör är planerade med dem senare under dagen.

Senare under söndagen berättade en vän till de skjutna männen för GP att skadeläget för en av dem dock fortfarande är allvarligt.

ANNONS

– Jag hoppas verkligen han klarar sig. Den andre är lindrigt skadad, säger vännen.

ANNONS