Grefab vill få ersättning för illa impregnerade pålar i hamnen.
Grefab vill få ersättning för illa impregnerade pålar i hamnen.

Skeppsmask äter hamnpålarna

Träpålar hamnen i Saltholmen är angripna av skeppsmask. Undersökningar visar att de inte är rätt impregnerade. Grefab vill få ersättning från entreprenören.

ANNONS
|

När småbåtshanen i Saltholmen byggdes om 2008 slogs 800 nya träpålar ner i havet. Hamnbygget kostade Grefab nära åtta miljoner kronor.

Nu visar det sig att flera träpålar är angripna av skeppsmask och har gått av, något som GT var först att rapportera om.

– 2014 såg man att tre stolpar hade gått av, så Grefab träffade entreprenören och kom överens om att Statens provningsanstalt skulle kolla impregneringen i stolparna. Rapporten visade att det inte fanns så mycket impregnering i dem som man beställt. Och ytterligare undersökning av stolpar pekar åt samma håll, säger Anders Söderberg, vice vd på Grefab.

ANNONS

– Det pekar på att vi inte fått marinklassat virke, och då har Grefab valt att reklamera, säger han.

"Innebär inte att alla stolpar kommer gå av"

Grefab för nu en diskussion med entreprenören Carlsberg i Göteborg ab för att utreda hur mycket skadan är värd och om Grefabs hypotes är korrekt.

– Det är ingen akut problematik. Det innebär inte att alla stolpar kommer att gå av, men livslängden kortas och det ska utredas vad det kommer att kosta Grefab att tidigarelägga en reinvestering, säger Anders Söderberg.

Byggfirman vill inte kännas vid pålarna

Entreprenören hävdar att de har beställt rätt virke till stolparna. Och byggfirman menar att det inte är de som satt dit de tre stolparna med skeppsmask.

– Vi har ett möte på måndag och utifrån det som sker där kanske vi vet om det föreligger tvist eller inte, säger Klas Lindvall, vd för Carlsberg till GT.

Nya stolpar miljövänligare men sämre

I dagsläget finns det inga miljögodkända marinklassade stolpar att byta ut mot de gamla. Impregneringen för tidigare marinklassade stolpar hade tidigare en högre mängd gift, som inte längre är tillåten. Det innebär att nyare stolpar har kortare livslängd.

Finns det inget annat material man kan använda?

– Vi prövar i Hinsholmen och har köpt 50 stolpar i rostfritt stål med plastbeläggning för att se hur det fungerar. Men det är en traditionell kultur och ser inte lika trevligt ut som med trä, men i begränsad omfattning och där det är stora angrepp av skeppsmask kanske det är värt att ta ett annat material, säger Anders Söderberg.

ANNONS
ANNONS