Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1225598.jpg

Skattepengar betalade lyxliv i Cannes

Ett svart damplagg i storlek 40 kallades lunch. Sex flaskor mousserande vin klassades som frukostmat. Öppen bar i fyra timmar på lyxhotellet kostade 446 000 kronor. Livet i Cannes är dyrt för Göteborgs skattebetalare, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

Tjogtals tjänstemän och några politiker från Göteborgs Stad har de senaste åren gjort slut på minst 4,6 miljoner kronor före, under och efter fastighetsmässan Mipim i Cannes.

Det visar den granskning som Uppdrag granskning genomfört. Programmet visas i kväll.

Varje år besöker fler än tusen personer från Sverige fastighetsmässan Mipim Cannes. Många representerar privata fastighetsbolag eller mäklar- och advokatfirmor. Men varje år kommer det ett par hundra kommunpolitiker och kommunala tjänstemän.

I år skickade Göteborgs Stad 40 personer.

I början av oktober avslöjade Uppdrag granskning hur Staffanstorps kommun låtit skattebetalarna stå för utlägg i samband med mässan som inte hade med arbetet att göra.

Nu har reportern Sophia Djiobaridis undersökt Göteborgs Stads deltagande i Mipim.

Fakturor och räkningar är utspridda på minst tio kommunala bolag och förvaltningar med förskottsbetalningar, delfakturor, slutfakturor och kreditfakturor.

Dessutom råder rejäl oordning i hanteringen av räkningarna i flera bolag och förvaltningar.

– Vi trodde inte den här typen av kvitton förekom efter Mona Sahlins Toblerone-köp, efter Allbäck-affären eller efter alla andra avslöjanden, säger Djiobaridis till GP.

Djiobaridis tror att den nästan obefintliga kontrollen och generositeten på skattebetalarnas bekostnad är specifik för Göteborg.

– Ingen har överblick över den enorma floran av kommunala bolag och ingen har koll på bolagen. Det finns en gräddfil för ledande tjänstemän som jag tror man knappt kan se någon annanstans i Sverige.

Älvstrandens Utvecklings AB har medverkat på Mipim under de fyra år som Uppdrag granskning kontrollerat. Sammanlagt ska de ha satsat 1 100 000 kronor exklusive moms för fyra års resor till Cannes utöver medarbetarnas löner.

Uppdrag granskning har hittat kvitton på mat och alkoholinköp gjorda nästan en vecka innan mässan började och för bilhyra i tio dagar trots att mässan pågick i fyra dagar. Dessutom finns dyra krognotor som inte ens blivit attesterade.

Ett utlägg på 750 kronor för ”frukostmat” upptar sex flaskor mousserande cremant, fyra askar med fransk gourmetmat, en bit äkta parmigianost och färsk sparris.

En konsult och hans hustru ska ha bjudits av Älvstranden Utveckling AB på resa, bilhyra, middag med gåslever, ankbröst, vin och calvados.

Och lägenheten de disponerade under en vecka i Cannes kostade drygt 17 000 kronor, enligt Uppdrag granskning.

Även allmännyttiga Bostads-bolaget, brukar vara representerat i Cannes mellan sex och tio dagar. Men deras dokumentation är enligt programmet undermålig. Det saknas beslutsunderlag, tidsschema och utvärderingar. Flera kvitton är ofullständiga med påhittade namn.

Kommunalrådet Anna Johansson (S) som sitter i Bostadsbolagets styrelse och tidigare var styrelseordförande är den som attesterade kvittona.

Hon erkänner i programmet att hon aldrig tittade på notorna, endast på försättsbladen.

Ett lunchkvitto på 60 euro visar sig gälla svarta damkläder i storlek 40.

Bostadsbolaget, Familjebostäder och Framtiden i Göteborg på Mipim ska de senaste fyra åren ha satsat 1 500 000 kronor exklusive moms och utöver lön och sociala avgifter på mässan.

Business Region Göteborg (BRG) ska ha satsat 446 000 kronor på en ”Investerarträff” med öppen bar på lyxhotellet Carlton. De säger i programmet att ”privata partners” till största del varit med och finansierat tillställningarna på Carlton genom avgifter för medverkan på Mipim.

Kommunalrådet Anneli Hulthén (S) har varit i Cannes vid flera tillfällen och försvarar deltagandet i Mipim.

– Jag känner inte alls igen mig i den bild Uppdrag granskning ger, säger hon till GP. Det handlar inte om sol, bad och sprit.

– Det är värdefullt för oss att visa upp Göteborg, vi har pratat om höghastighetsjärnväg Oslo- Göteborg-Köpenhamn, om Angered och om Sisjön. Vi vill locka investerare och det kräver uthållighet, det räcker inte att vara med en gång.

Deltagandet har kostat skattebetalarna i Göteborg fem miljoner kronor på fyra år. Är det värt så mycket ?

– Det går nog aldrig att visa men jag är övertygad om att vi tjänar mer än vi förlorar på att vara med, säger Hulthén. Annars skulle vi inte åka.

Men en öppen bar för 446 000 kronor?

– Det är ett olyckligt namn, det är ett öppet hus där vi visar upp oss och pratar om Göteborg. Det är oerhört lite alkohol och oerhört mycket prat.

Sex flaskor mousserande vin och damkläder som frukost och lunch?

– Det är naturligtvis bedrövligt, helt oacceptabelt.

Borde inte sådant upptäckas av politikerna i kommunen?

– Vi kan inte kontrollera allt. Vi kan inte undersöka varje kvitto. Vi måste ha ett visst mått av tillit till våra medarbetare. Men jag förstår ärligt talat inte de som agerat på detta sätt.

– Jag kan bli lite ledsen över vissa företeelser men vi anstränger oss, kontrollen blir allt bättre och moralen allt högre.

Mest läst