Skarp kritik mot arbetsmiljön i gymnasiet

ANNONS
|

Redan 2011 slog varnade företagshälsovården för den höga stressnivån bland lärarna vid de kommunala gymnasieskolorna i Göteborg. Skälet var att många lärare sökt kontakt med företagshälsovården med stressrelaterade symptom.

Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen.

Lärarnas Riksförbund i Göteborg har förgäves krävt en rad insatser för att förändra arbetssituationen. Sedan ett år tillbaka är ligger frågan på Arbetsmiljöverket bord.

– Vi har haft ett stort tålamod med vår motpart, vi har ändå inte lyckats kunnat komma överens om vilka åtgärder som krävs för att komma till rätta med problemen, säger Svante Henning, huvudskyddsombud på Lärarnas Riksförbund.

ANNONS

Enligt Arbetsmiljöverket saknas rutiner och kontrollverktyg för att säkerställa att lärarnas arbetsbelastning inte är blir för hög. Bland annat efterlyser verket styrdokument med tydliga anvisningar i vilken ordning lärarna ska prioritera sina arbetsuppgifter och vilka arbetsuppgifter som ska väljas bort när tiden inte räcker till.

Ett problem är att det finns flera frågetecken kring hur lärarnas arbetstidsavtal ska tolkas. Det beskrivs som ett stort stressmoment för lärarna att det finns oklarheter kring hur tiden ska fördelas på olika arbetsuppgifter.

Utbildningsförvaltningen har nu fram till sista mars på sig att genomföra åtgärder för att komma tillrätta med problemen. Lyckas förvaltningen inte med det, överväger Arbetsmiljöverket att besluta förbjuda fortsatt undervisning. Det kan också bli fråga om ett vitesbelopp.

ANNONS