Skam och kameler i 107:e Cortègen

ANNONS
|

Chalmerscortègen har varit ett vårtecken för göteborgarna sedan 1909. Men när GP i fredags gjorde ett besök på byggområdet var det allt annat än vår. Nattens regn och blåst hade gått hårt en del byggen och i snålblåsten jobbade många med att lappa och laga.

– De som är nya i vår grupp visste inte att pappen måste målas på båda sidor för att hålla, säger Johanna Asplund som står och spikar tillbaka papp som lossnat på ett rött bygge.

Bygger russebuss

Hon hör till de arkitektstudenter som drog vinstlotten när Cortègekommittén valde mellan de förslag på byggen som skickats in i år. Många ville göra något på norska tv-succén Skam.

ANNONS

– Det är förstås en russebuss vi bygger. Men vad som kommer att hända runt den avslöjar vi inte, säger Agnes Ståhl.

Även Hanna Jörlén är arkitektstudent och ordförande i Cortègekommittén. För andra året i rad har hon tagit studieuppehåll hela vårterminen för att enbart jobba med Cortègen.

– Det är värt det, säger hon. Man lär sig mycket som man inte lär sig i skolan – om att jobba ännu mer i grupp, om projektering, eget ansvar och planering.

Ingen Trump i år

Reflekterar man lite över världsläget är det lätt att komma till gissningen att en mäktig man på andra sidan Atlanten var den populäraste idén inför årets evenemang.

– Nej, han var populärast redan förra året! Då var han en rolig idé eftersom ingen trodde på honom. Nu tycker ingen det är roligt längre, för nu är det ju sant, säger Hanna Jörlén.

Skam och Pokémon Go är i stället årets favoriter.

Men även lokala händelser har sin plats. Under en presenning växer det fram en skapelse av trä, hönsnät, pvc-rör och brunmålad papier maché. Det är det planerade kamelcentret i Angered, förklarar konstruktörerna som i vanliga fall studerar industriell ekonomi.

– Den ska matas med kommunens pengar, säger Anton Norlander.

ANNONS

Många lösnummer

I byggbråten och regnet lyser en röd tomteluva upp. Den sitter på Martin Hagmar som tillsammans med sina datateknikkompisar tagit sig an julbocken i Gävle. På flaket ska finnas ett lyckohjul som avgör på vilket sätt bocken ska tändas på. Fast den ska naturligtvis bara tändas på inom citationstecken, förklarar de.

Ekipagen som kallas lösnummer är många i år. De byggs inte på flak utan har egen motor. Joel Johansson, Carl Nordenborg och Martin Löfstedt utbildar sig med sjöfartsinriktning men här håller de sig på torra land och bygger en – motoriserad torktumlare.

– Det är en dry racer. Och motorn kommer från en stenkap, förklarar de.

Vidare förklaringar om hur konstruktionen är tänkt att fungera drunknar dock i det plågsamma malandet från områdets högtaleri. Det är årets bygglåt – Flicka i kort-kort med gamla dansbandet Cool Candys.

Hanna Jörlén pekar ut mot Gibraltargatan och säger:

– Vi fick faktiskt mail från en som bor där borta och som tyckte att den här bygglåten var mycket bättre än förra årets.

Cortègen

Avgår från Chalmers campus kl 18:15 på Valborgsmässoafton och fortsätter:

  1. Gibraltargatan
  2. Läraregatan
  3. Viktor Rydbergsgatan
  4. Kungsportsavenyn
  5. Vasagatan
  6. Aschebergsgatan
  7. Läraregatan
  8. Gibraltargatan
  9. På Götaplatsen kommer en jury med bland andra Lotta Engberg och Lasse Kronér bedöma ekipagen.
  10. Nära en kvarts miljon göteborgare brukar se Cortègen.
  11. Väderprognosen är god.
ANNONS