Skaldjurspriserna skjuter i taket

Priserna på räkor och kräftor skjuter i taket, trots att den här tiden på året generellt sett brukar vara gynnsam för fiskarna - så finns det en tillgångsbrist. – Det är garanterat så att det dåliga vädret har påverkat, säger Roger Thilander, vd för Göteborgs Fiskauktion.

ANNONS
|

Priserna på räkor och kräftor har stigit kraftigt inom fiskehandeln i Göteborg, trots att man mot våren generellt sett brukar ha god tillgång på kräftor och räkor.

Trots det kan detpå håll röra sig sig om rena midsommarpriser med kilopris som ligger runt 499 kronor för kräftor och 359 kronor för räkor.

Orsaken: "Garanterat det dåliga vädret"

Roger Thilander är vd på Göteborgs Fiskauktion och menar att han känner till den plötsliga prisökningen.

– Det är garanterat så att det dåliga vädret har påverkat priserna, säger Roger Thilander, Vd Göteborgs Fiskauktion.

Han menar att blåsten, och till viss del regnet, har ställt till det för fiskarna på västkusten. Fångsten har minskat och priserna till följd har priserna stigit.

ANNONS

– Fiskarna kommer inte ut och kan inte landa så mycket räka och kräfta, säger Roger Thilander.

Handlar om tillgång och efterfrågan

Det rör sig om en klassisk situation om tillgång och efterfrågan. Tillgången är mindre än vanligt, men efterfrågan går också upp i samband med att det är en lönevecka.

Räkpriserna skiljer sig dock mycket från vecka till vecka. De höga priserna behöver inte nödvändigtvis bli långvariga.

– Är det bra väder över helgen kommer tillgången på räkor och kräftor säkert att vara god framöver, och då kommer priserna säkert att sjunka, säger Roger Thilander.

ANNONS