Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

En man har gripits för att ha skjutit mot en polishelikopter med blå laser från sin balkong under måndagen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Bild: TT
En man har gripits för att ha skjutit mot en polishelikopter med blå laser från sin balkong under måndagen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Bild: TT

Sköt laser mot polishelikopter – man greps i sin lägenhet

En person har beskjutit en polishelikopter med blå laser i Göteborg. Polisen kunde snabbt lokalisera varifrån lasern sköts, och man kunde gripa en misstänkt man kort därefter. – Det är inte den vanligaste brottsrubriceringen, men det kallas för luftfartssabotage – och det är allvarligt, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Det var vid 16-tiden under måndagen som en polishelikopter flög över Angered i ett okänt ärende. Plötsligt besköts helikoptern av laser från marken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det här sker inte en gång utan två gånger under en kortare period, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Men polis i helikoptern kunde se exakt varifrån lasern sköts, berättar Ulla Brehm. Man skickade dit en polispatrull direkt.

– Då får de ett beslut om en husrannsakan så att det dröjer inte lång stund innan det knackar på en patrull på den aktuella lägenheten.

Hittar en anordning

Polispatrullen gick in i lägenheten och ut på balkongen. Där såg poliserna en anordning.

– De hittar lasern ute på balkongen, om den är riggad på något särskilt sätt är oklart, säger Ulla Brehm.

Ulla Brehm berättar att polishelikoptern kan flyga tillbaka och kan landa säkert på Säve flygplats. Ingen skadades.

– I lägenheten anträffas en man i 30-årsåldern och han grips och förs med patrullen till polishuset för förhör och en anmälan skrivs. Det är inte den vanligaste brottsrubriceringen, men det kallas för luftfartssabotage – och det är allvarligt, säger Ulla Brehm.

Blå laser

Poliserna i helikoptern beskriver lasern som blå laser, som är kraftigare än den gröna lasern.

– Det ska vara mycket farligt, säger Ulla Brehm.

Ulla Brehm understryker att det är ett allvarligt brott, och vill varna allmänheten för att försöka sig på liknande saker.

– Det går inte att bara gömma sig och krypa ihop och lysa på helikoptern, för det går att lokalisera och se varifrån det kommer, säger Ulla Brehm.

Den aktuella lägenheten ligger på Mejramgatan i Angered. Trots att där finns många lägenheter var det inga svårigheter för polis att peka ut exakt varifrån lasern kom.

– Den här mannen är gripen för ett allvarligt brott och är misstänkt för luftfartssabotage, säger Ulla Brehm.

Mest läst