De anställda i Göteborgs stads stadsdelar blir inte friskare, trots satsningar.
De anställda i Göteborgs stads stadsdelar blir inte friskare, trots satsningar.

Sjuktalen fortsätter uppåt

Redan förra året var sjukfrånvaron i stadsdelarna alarmerande. Sedan dess har det blivit ännu värre. – Vi har inte råd att ha det så här, säger Tord Karlsson (S).

ANNONS
|

Förra våren skildrade vi läget för de anställda i stadsdelarna i en artikelserie i GP. I stadsdelarna jobbar i huvudsak personal i brukarnära yrkesgrupper – och sjukfrånvaron var skyhöga, högre än i de hårdast drabbade kommunerna i landet.

Sjukdomsinsikten var stor och från alla ansvariga var budskapet glasklart: problemen var kända och man jobbade intensivt med att vända trenden.

Men än syns inga resultat. Under 2016 blev läget i stället ännu allvarligare i alla stadsdelar utom två.

Tord Karlsson (S) är biträdande kommunalråd och har särskilt ansvar för stadsdelsfrågor. Han säger att de handlingsplaner som kommunen tagit fram ännu inte haft tillräcklig effekt. Men han tycker sig se en ljusning.

ANNONS

– Alla stadsdelar har satt fart med handlingsplanerna. Man är igång och vi kommer att få se ett trendbrott, säger han.

Ungefär så lät det i fjol också?

– Jo, men det är en helt annan omfattning på arbetet i dag, betydligt mer är igång.

Katrin Skagert, arbetsmiljöstrateg på stadsledningskontoret, säger att hon hoppats – men kanske inte trott – på ett tydligare trendbrott i sjuktalen under 2016. Nu syns en vändning för vissa grupper. För andra har det planat ut. Men för ett par stora yrkesgrupper, som personliga assistenter och undersköterskor, ökar sjukskrivningarna fortfarande.

Men precis som Tord Karlsson tycker hon att det går att skönja ljuspunkter. Handlingsplaner för olika sektorer är på plats och arbetet har på sina håll kommit igång bra.

– Nu handlar det om att gneta på med det systematiska arbetet, på alla nivåer. Men det finns ingen quick fix, säger Katrin Skagert.

Det systematiska arbetet hon talar om handlar bland annat om tydliga ramar för anställda på alla nivåer och att varje chef ska ha ett rimligt antal anställda. När man pratar med person som jobbar i de mest drabbade yrkesgrupperna är det dock ofta någonting helt annat de anställda pekar på: bristen på resurser, att de helt enkelt är för få som ska göra jobbet.

ANNONS

Tord Karlsson håller med om att resurserna är för knappa.

– Ja, många gånger tror jag det. En av förklaringarna till att vi har så höga sjuktal är att vi har organisationer som aktivt slår ut människor. Så ja, arbetsbelastningen är troligtvis på många ställen generellt sett för hög, säger han.

Arbetsmiljöstrategen Katrin Skagert är inne på samma linje och säger att det i den här typen av verksamhet alltid finns ett oändligt behov och begränsade resurser. Och det som gör kommunens situation ännu svårare att hantera är att det även om resurserna vore större inte finns tillräckligt med utbildad personal. Från i stort sett alla stadsdelar kommer signalen att det är svårt att hitta allt från undersköterskor till hemtjänst och boende till förskolelärare och socialsekreterare.

– Det gör att vi behöver tänka helt nytt i hur vi jobbar och hur vi organiserar oss, säger Katrin Skagert.

Tord Karlsson säger att situationen är allvarlig.

– Om vi ska klara personalförsörjningen framöver måste vi ha en bra arbetsmiljö. Vi har inte råd att låta människor att vara sjuka. Vi måste ta hand om personalen på ett bättre sätt, för det finns inga andra att sätta in.

ANNONS

En lösning han hoppas på är att jobba mer med interutbildningar, där befintlig personal för möjlighet att vara handledare.

– De skulle kunna ge grupper som kommit till Sverige och står utanför arbetsmarknaden en möjlighet att komma in. Och ge en arbetsmarknad som är rimlig.

Fakta: Ännu sjukare

Sjuktalen i stadsdelarna fortsätter att stiga, trots satsningar på att vända utvecklingen.

Så här ser sjuktalen för 2016 ut.

Värden för 2015 inom parentes.

Angered 10,8 (10,5)

Askim-Frölunda-Högsbo 10,3 (10,0)

Centrum 9,5 (9,8)

Lundby 9,4 (9,2)

Majorna-Linné 9,6 (9,6)

Norra Hisingen 9,0 (8,7)

Västra Göteborg 9,8 (9,5)

Västra Hisingen 8,7 (8,3)

Örgryte-Härlanda 10,4 (9,8)

Östra Göteborg 9,8 (9,6)

ANNONS