Sjuksköterska tog morfin dagligen – får prövotid

En kvinnlig sjuksköterska från Göteborg stal läkemedel från sin arbetsplats och injicerade sig dagligen med morfin. Detta för att hantera stressen kopplat till yrket.

ANNONS
|

Efter en olycka för flera år sedan utvecklade sjuksköterskan ett opiatberoende. 2016 anmäldes hon till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), efter att påträffats uppträda förvirrat på sjuksköterskeexpeditionen. Sprutor, kanyler och flera morfinampuller hittades i hennes necessär. Det kom fram att hon under en period på ett års tid stulit läkemedel från sin arbetsgivare.

Hon transporterades med ambulans till sjukhus, där hon tog ett drogtest som var positivt. Sjuksköterskan erkände att hon använt morfin varje dag för att klara av yrket. Hon polisanmäldes för händelsen och blev i slutet av 2016 uppsagd från sitt arbete.

Ska genomgå behandling

Nu har beslutet i ärendet kommit. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN)beslutar om en treårig prövotid för sjuksköterskan. Under prövotiden ska hon genomgå behandling för sitt beroende tillsammans med läkare och genomgå kontroller med nya provtagningar.

ANNONS

Susanne Billum, ordförande i HSAN, skriver i ett mejl till GP att nämnden inte kommenterar eller diskuterar individuella ärenden.

– Vi styrs ju av yrkanden som IVO har ställt och yrkar de på prövotid så prövar vi det. Vi kan inte besluta om att dra in en legitimation, säger juristen på HSAN:s kansli Ursula Carlgren.

Anna Jedenius arbetar som avdelningsjurist på IVO:s kontor i Göteborg.

–Det är en tydlig gradskillnad i patientsäkerhetslagen när det kommer till vad som ska ligga till grund för ett beslut att dra in en legitimation. Gällande prövotid kan det vara att en person befaras vara olämplig i sin yrkesutövning, det finns tydliga riktlinjer och praxis för oss att gå efter när det gäller att ansöka om återkallelse av en legitimation.

Är patientsäkerhetslagen effektiv när det gäller att upptäcka riskindivider?

–Så till vida att det finns paragrafer som anger en anmälningsskyldighet till oss. En vårdgivare ska anmäla till oss om det finns anledning att tro att en person är en fara för patientsäkerheten. Den har med tiden blivit mer använd, men vi vet dessvärre inte hur många som inte blir anmälda till oss eller som vi inte får kännedom om på annat sätt.

ANNONS

Sjuksköterskan dömdes även tidigare i år för stölden av läkemedel från sin arbetsplats. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bedriver tillsyn inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten samt verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS).

IVO bedriver tillsyn ur ett brukar- och patientperspektiv. För att göra en anmälan till HSAN krävs det att IVO visar på att det föreligger grund för anmälan och att missförhållandet står i proportion till den praxis som finns från tidigare fall.

Källa: IVO

ANNONS