Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: Jon Olav, Nesvold

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  SJ-tågen mellan Göteborg och Stockholm går som vanligt igen

  Trafikverket gick under fredagen ut med beskedet att man skulle ställa in alla SJ-tåg på sträckan Göteborg - Stockholm hela helgen på grund av det varma vädret. Men ett par timmar senare gjorde myndigheten en helomvändning och meddelade att tågen kommer att rulla som vanligt.

  Samtliga SJ-tåg skulle ställas in på sträckan mellan Stockholm och Göteborg från 21:00 på fredagskvällen till och med söndag kväll.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Sedan tidigare är det känt att Trafikverket just nu genomför en stor inplanerad upprustning på Västra Stambanan. Sträckan Göteborg - Herrljunga (Göteborg - Stockholm) är därför stängd för trafik och trafiken leds i stället om via Älvsborgsbanan.

  Rälsen klarar 30 grader

  Den extrema värmen har lett till att spåren på Älvsborgsbanan drabbats av så kallade solkurvor och det är där man nu tvingats ställa in SJ:s tågtrafik.

  – Solkurvorna innebär att när värmen ligger på rälsen så utvidgas den. Vi bygger räls som ska klara minus 20 grader och upp till nästan 30 grader. Nu letar vi intensivt efter olika lösningar. Vi tittar på om vi kan kyla ner spåren så att de inte blir böjda eller svängda på ett sådant sätt att man inte kan köra på dem, sa Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

  Och ett par timmar senare hade myndigheten hittat en lösning. Banarbetet på Västra Stambanan kommer att skjutas upp och tågtrafiken kommer att kunna rulla på den ordinarie sträckan under helgen.

  Skjuter på banarbetet

  Detta är något som SJ:s presschef Niclas Härenstam är lättad över:

  – Det känns väldigt bra att vi kunde rädda helgen för så många människor. Vi har haft en intensiv dialog med Trafikverket under kvällen och de har förstått att det skulle bli för stora konsekvenser av att ställa in trafiken. Man har valt att skjuta på banarbetet till ett senare tillfälle.

  – Vi var helt fullbokade. Det hade inte gått att hitta ersättningsbussar till åtta tusen resenärer som skulle bli drabbade, säger han.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.