Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Arkivbild: Fredrik Sandberg, TT

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  SJ: "I nuläget ingen ersättningstrafik"

  På fredagseftermiddagen meddelade Trafikverket att man ställer in SJ:s tågtrafik på sträckan Göteborg - Stockholm under hela helgen på grund av det varma vädret.
  – Vi har i nuläget ingen ersättningstrafik, säger Peter Kraméus, kommunikationsstrateg på SJ.

  Från klockan 21 på fredagen ställs all tågtrafik in på sträckan Göteborg - Stockholm och omvänt, och inga tåg kommer trafikera sträckan förrän måndag morgon.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Anledningen, som GP tidigare skrivit om, är på grund av solkurvor på spåren, vilket gör det omöjligt för tågen att köra på dem. Det innebär att det inte kommer vara några tåg som trafikerar sträckan, men med skillnaden att MTR:s resenärer kommer att kunna transporteras på andra sätt till sina destinationer.

  LÄS MER: SJ-tågen mellan Göteborg och Stockholm ställs in

  – Den lösning som Trafikverket gett oss för denna trafikhelgen var att köra på Älvsborgsbanan och det var en bra lösning från början. En hållbar lösning för att klara den trafiken. Men nu har Trafikverket förbjudit att köra på den sträckan på grund av solkurvor, säger Peter Kraméus, kommunikationsstrateg på SJ.

  MTR valde tidigare, i samband med den planerade upprustningen på Västra Stambanan, att ersätta sträckan Herrljunga-Göteborg med buss.

  SJ har i nuläget ingen sådan ersättningslösning.

  – Vi har i nuläget ingen ersättningstrafik, men vi jobbar för fullt för att hitta en sådan. Vi har en pågående dialog med Trafikverket om det här på flera plan och mellan flera avdelningar.

  Är det här ett problem man borde kunnat förutse, eftersom MTR har en ersättningslösning?

  – Den direkta orsaken är solkurvor, och vi jobbar för fullt med att hitta en lösning, för det finns ingen nödlösning, säger Peter Kraméus.

  När väntas ni lämna ett besked om hur era kunder ska gå tillväga?

  – Helt omöjligt att säga just nu, när vi har en lösning, men vi jobbar med det för fullt.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.