Sista passet på förlossningen i Mölndal

ANNONS
|

Stämningen är nostalgisk i personalrummet på plan elva på Mölndals sjukhus. I korridoren har tavlorna tagits ned från väggarna och en anställd som ska sluta firas av med tårta av sina kolleger.

Barnmorskorna Marie-Louise Granberg och Kristina Malm Martinsson har precis börjat sina sista pass på förlossningen i Mölndal. På måndag flyttas verksamheten till Östra sjukhuset.

– Jag känner ett vemod naturligtvis samtidigt som jag kan se fördelar med den här flytten också. Det har hängt över oss en ganska lång tid om vi ska flytta eller inte. På något sätt känns det som att vi vill ha det gjort så att vi får lugn och ro att börja på nytt, säger Marie-Louise Granberg.

ANNONS

Sista patienten i dag

Efter klockan 14 i dag hänvisas alla kvinnor som vill föda i Göteborg till Östra sjukhuset, men än så länge är alla vårdplatser fortfarande öppna.

I rummet längst bort i korridoren ligger Tara Stanne från Floda och vilar med sin nyfödda son Oliver. Oliver blev Kristina Malm Martinssons sista förlossing i Mölndal. Sitt sista pass ska hon vara på BB, men innan hon går ner till avdelningen kollar hon till dem.

– Patienterna kommer inte märka någon större skillnad förhoppningsvis. Det är det som är det viktigaste, att de känner sig trygga, säger hon.

Patienterna kommer inte märka någon skillnad

Tara Stanne tror inte heller att flytten kommer att påverka speciellt mycket.

– Jag tror att det kan vara bra att ha alla avdelningar samlade på ett och samma ställe, säger hon.

På grund av svårigheter att bemanna med neonatalläkare dygnet runt hänvisas komplicerade förlossningar till Östra sjukhuset redan i dag. Och när den nya avdelningen öppnar på måndag flyttar de flesta anställda från Mölndal med. Både Marie-Louise Granberg och Kristina Malm Martinsson tror därför att flytten kan bli bra för verksamheten, även om det tar emot att lämna.

Färre valmöjligheter

Marie-Louise Granberg påpekar dock att det blir färrevalmöjligheter för den som vill föda i Göteborg.

– Det blir ju stordrift. Även om det blir tre avdelningar på Östra, så hamnar ju allt under samma tak, säger hon.

ANNONS

Kristina Malm Martinsson fyller i att det också kan vara bra med avdelningar på två olika platser.

– Jag har tänkt en del på hur svårt det kan vara att ta sig till Östra under vissa tider. Det har jag varit orolig över, för ibland är det kris, säger hon.

Kommer sakna utsikten

Klockan 22.00 stämplar de ut för sista gången i Mölndal, men redan på måndag ses de igen på Östra sjukhuset.

– Men jag kommer minnas den här fantastiska utsikten, säger Marie-Louise Granberg och ser ut genomfönstret på plan 11.

– Det finns nästan ingen förlossningsavdelning i Sverige som har så här fin utsikt. Den kan vi inte ta med till Östra.

ANNONS