Sista förberedelserna inför svenska militära insatsen i Somalia

ANNONS
|

Vid amfibieregementet ute på Käringberget i Göteborg är förberedelserna igång sedan i mars. Nästa vecka reser en styrka mot Nederländerna för att fortsätta mot Somalias kust och i går samlades delar av gruppen till en pressträff för att informera om sitt uppdrag. Den svenska gruppen på 35 personer kommer att utgå från ett nederländskt militärfartyg för att patrullera kustvattnen utanför Somalia. Där ska de säkra att FN:s och andra organisationers hjälpsändningar kommer fram oskadda.

– Det känns bra att få göra en insats. Vi har tränat inför uppdraget länge nu och nu när det närmar sig vill man komma igång, säger Tommy Matsvik, soldat på bordningstroppen sedan sex år tillbaka.

ANNONS

Han har tidigare varit på uppdrag i samma vatten och kan rutinerna.

– Dåvar jag båtchef i samma område och var borta i en månad. Ni blir det lite längre period och jag kommer att sakna dem här hemma, men det är nog värst för dem när jag är borta. För mig går tiden ganska snabbt eftersom det är mycket att göra hela tiden, säger han.

Femte gången som Sverige gör insatser i samma vatten

Nästa vecka lämnar gruppen Göteborg, för tre veckors träning tillsammans med det nederländska militärfartyget som är deras bas. Hemresa blir först vecka 49, strax innan Lucia.

Uppdraget till Somalia är det femte i rad som Sverige deltar i, och det är första gången som major Thomas Olsson, kompanichef i Göteborg,leder styrkan på plats.

– Mina soldater har varit ute på uppdrag flera gånger tidigare så det känns bra. Det är lite tudelat med resan i sig. Jag har familjen och barnen här hemma, men på den Nederländska båten som är vår bas finns möjlighet att ringa och viss tillgång till Internet, säger Thomas Olsson.

Åtta piratincidenter hittills i år

Uppdraget, som innebär patrullering och skydd av andra fartyg, kan innebära både lugn och strid. Piratrelaterade incidenter har de senaste åren minskat i Somalias vatten, men hittills i år har åtta piratrelaterade incidenter rapporterats enligt försvarsmakten. Den svenska styrkan har mandat att avvärja, förebygga och ingripa mot sjöröveri och väpnade rån runt Somalias kustvatten. Major Thomas Olsson som leder den svenska styrkan tar emot order från den nederländska ledningen på huvudfartyget som den svenska styrkan utgår ifrån.

ANNONS

– Men först måste jag ta beslutet om vi har mandatet att lyda ordern. Får vi utföra den utifrån de regler vi jobbar inom så gör vi det. Annars gör vi det inte, säger Thomas Olsson.

Inne i den svenska bevakningsbåten som är av samma typ som kommer att användas i insatsen är det lågt i tak. Utmed väggarna finns britsar för totalt 18 soldater. Utöver det finns två förarplatser och en extra plats där skytten sitter när vapnet inte är bemannat.

– Här går det även att sova om vi är ute på ett långt patrulleringsuppdrag. Då monterar vi upp sovkojer. Annars sover vi på den nederländska båten, men vi det är inte säkert att vi kommer att komma i land under uppdraget. Vi kommer att behöva gå i hamn för att fylla på materiel och förnödenheter, men vi är inte garanterade att få gå iland personligen,säger Tommy Matsvik.

Snabbt mobiliserat

Sedan ordern om uppdraget kom i mars har förberedelserna för gruppen gått fort.

– Vi har stridsbåtarna och aktiv personal. Huvuddelen av styrkan är från regementet här i Göteborg, resten kommer från Stockholm. Alla är färdigutbildade med lång erfarenhet, så vi behövde mest samordna oss som grupp. Även det logistiska gick snabbt att ordna. Nu åker vi först till Nederländerna för att träna tillsammans med deras huvudstyrka hela vägen ner till vårt slutmål utanför Somalia, säger Thomas Ohlsson.

ANNONS

Fakta: Svenska insatser utanför Somalias kust

ME 01 - 15 maj till 15 sep 2009, 152 personer, HMS Malmö och HMS Stockholm, HMS Trossö

ME 02 - 14 april till 16 nov 2010, 277 personer, HMS Carlskorna, två helikoptrar

ME 03 - 6 april till 10 maj 2013, 152 personer, HMS Carlskorna, två helikoptrar

ME 04 - 10 feb till 10 maj 2015, 77 personer, två stridsbåtar och två helikoptrar

ME 05 - Omkr. 1 sep till 10 dec 2017, 34 personer, två stridsbåtar

Källa: Försvarsmakten.

ANNONS