Sextimmarsdagen ger mer ork och glädje

ANNONS
|

Sanna Nilsson har jobbat på Svartedalen i över 30 år. Hon är en av cirka 60 undersköterskor som ingår i försöket med sex timmars arbetsdag.

–Efter första månaden har jag kommit till insikten att jag inte behöver vara så stressad, säger hon. Jag kommer till jobbet med ett lugn. Tidigare började mina kvällspass klockan 12, då kom jag hit med andan i halsen för jag hade haft saker att göra hemma. Nu börjar jag 14.30 i stället och har god tid på mig.

Hon säger att hon och arbetskamraterna märker ett nytt lugn hos varann.

–Alla är gladare. Vi tar de boende på ett lugnare sätt, vi hinner ta promenader med dem, vi har mer kraft och ork. För mig som jobbar med demenssjuka är det extra viktigt att kunna hålla lugnet, det går inte att stressa med dem.

ANNONS

Charlotte Jern, enhetschef på korttidsboendet, håller med om bilden.

–Det känns att hela huset är lugnare, säger hon.

Läs också: Försöket med sextimmarsdag följs noga

Att lägga det nya schemat med kortare arbetspass krävde en del möda –men det visade sig bli bättre än Charlotte Jern hade trott.

Eftersom arbetspassen skulle kortas har 14 nya undersköterskor anställts under det ettåriga projektet. Det bidrar till att stressen minskat. Om det tidigare var två personer som började vid 7 på morgonen har det nu kommit till ett pass med någon som börjar 10. Man går lite mer omlott, kan lämna över till nästa person.

–Förutom att vi kanske flyttat på en del personalmöten och förlagt raster till nya tider har vi inte behövt byta arbetsorganisation, säger Charlotte Jern.

Undersköterskan Erika Timberg säger att de nya arbetstiderna inneburit ”en otrolig skillnad”.

–Schemat är underbart, säger hon. Självklart är det skönt med mer fritid, men den stora vinsten är faktiskt här på jobbet. När vi är fler här har stressen minskat, alla upplever det.

För en månad sedan, när försöket startade, intervjuades arbetskamraterna Ulrika Södergren och Arturo Perez i GP. Bådas förväntningar har infriats.

–Det är så skönt att verkligen vara ledig när jag är ledig. Tvätt och städning tar jag hand om när jag kommer hem från jobbet, jag behöver inte göra det på mina lediga dagar längre. Jag har mer ork, mer tålamod, mer av allt. Det gällde bara att släppa att jag ska hinna med åtta timmars arbete på sex timmar, förklarar Ulrika Södergren.

ANNONS

Arturo Perez som är ensampappa till tre barn berättar att alla är gladare: arbetskamraterna, han själv –och barnen.

–De dagar jag börjar klockan 10 kan jag i lugn och ro äta frukost med barnen innan jag åker med dem på spårvagnen till fritids. Och jag hämtar dem tidigare på eftermiddagen. Tänk till sommaren, så mycket vi kan göra tillsammans. Det blir underbart, säger han.

I en av lägenheterna på Svartedalen bor Ingemar Karlsson, 87. Han berättar att han växte upp i ett av torpen på Högsbotorp, han åker fortfarande dit ibland. Kvar är dock bara potatiskällaren, den som frös -41 så att potatisen blev söt.

–Men nu har jag bott här i fem år, har det förträffligt och jag är väl bekant med flickorna. Framåt eftermiddagen har de utan tvekan börjat bli trötta, det är då krämporna kommer fram. Men nu är de mindre stressade, konstaterar han.

Själv jobbade han i 48 år som bokbindare och var i flera steg med om att veckoarbetstiden blev kortare och semestern längre.

–Först hade vi två veckors semester, sedan tre, sedan fyra och man undrade Hur ska detta sluta, ska vi börja skicka tillbaka lönen snart? berättar han med en glimt i ögonvrån.

ANNONS

Sex timmars arbetsdag

Det ettåriga försöket drevs igenom av den rödgröna majoriteten i kommunstyrelsen.

Cirka 60 undersköterskor får arbetspass på 5–7 timmar per dag. Tre gånger på en sexveckorsperiod har dispens getts för 8-timmars pass, för att få möjlighet till exempelvis personalmöten.

14 nya tjänster har inrättats under försöket.

Kostnad: 8 miljoner kronor.

ANNONS