Sexquiz på Hvitfeldtska

ANNONS
|

- Herpes, klamydia, eller kondylom? Det är nog klamydia.

Caroline Heintz, Amanda Svensson och Sahar Hariri som går första året på Hvitfeldtska gymnasiet svarar snabbt på de tio frågor som är uppsatta i en av skolans korridorer. De är några av totalt 7 500 gymnasielever på sex skolor i Göteborg som på onsdagen fick gratis kondomer och information om preventivmedel.

Anledningen heter World Contraception day, En värlsdag för preventivmetoder. Bakgrunden är att allt fler unga får klamydia och att tonårsaborterna ökar.

- Ökningen av klamydia visar att man inte skyddar sig lika mycket. Vad det beror på vet jag inte. Trots att medvetenheten borde ökat, tror jag att man chansar mer idag än tidigare.Det visar att det behövs ännu mer upplysning, säger Gunilla Johannsson, skolsjuksköterska på Hvitfeldtska gymnasiet.

ANNONS

Kunskapsbrister hos en del

Enligt Gunilla Johansson är kunskapen bland de elever som börjar på skolan väldigt skiftande. Medan en del fått mycket undervisning sex och samlevnad i grundskolan, har andra nästan ingen kunskap alls.

- Det beror ju också på hur man tar till sig undervisningen. Det är väldigt olika när man mognar och därför är det viktigt att sex och samlevnad tas upp i skolan flera gånger, säger hon.

På Hvitfeldtska gymnasiet får alla elever i första året 1,5 timmas undervisning i sex och samlevnad. Skolans valbara kurs på 50 poäng i samma ämne, är en av de mest populära.

- Det visar att det finns ett brinnande intresse för de här frågorna. Det jag önskar är att varje elev hade en så bra självkänsla att de alltid krävde kondom vid tillfälliga och nya förbindelser. Då tar man ett ansvar för sin egen sexuella hälsa, säger Gunilla Johansson.

Caroline Heintz, Amanda Svensson och Sahar Hariri tycker att de har fått bra undervisning i sex och samlevnad i grundskolan. De tror inte det är brist på kunskap eller information som gör att klamydia ökar bland unga.

- Att man struntar i skydd beror nog mest på slarv på fyllan och fester. Många tänker inte på riskerna - att man själv skulle drabbas är nog ganska overkligt. Därför är det bra med såna här dagar, säger de.

ANNONS
Världsdag för preventivmedel

Klamydia och aborter

ANNONS