Se klagomålen på förskolan i din stadsdel

Livsfarliga staket, gårdar utan möjlighet till uppsikt, stora grupper och många vikarier. Föräldrar är oroliga för sina barns säkerhet och trygghet på förskolorna i Göteborg. I en unik granskning har GP gått igenom 793 personers synpunkter på stadens förskolor.

ANNONS
|

Under de senaste fyra åren har föräldrar och andra lämnat nära 500 synpunkter på förskolorna i Göteborg. Klagomålen från sammanlagt 793 personer handlar om allt från att en förbipasserande retar sig på att en lampa lyser dag och natt på en förskola i Frölunda till livsfarliga staket och trappor utan grindar på en nybyggd förskola i Lundby. Synpunkter på verksamheten lämnas genom Göteborgs stads klagomålshantering eller genom anmälningar till Skolinspektionen.

Läs också: "Barnen stod och grät på gården"

Det vanligaste klagomålet handlar om barnens säkerhet och är ofta kopplat till de stora barngrupperna och de många vikarierna. 186 klagomål tar upp säkerhetsfrågor. En förälder med barn på en förskola i stadsdelen Norra Hisingen undrar uppgivet hur två, tre pedagoger ska kunna ta hand om 16 stycken ett- och tvååringar. ”Hur ska de kunna säkra mitt barns säkerhet”, undrar hon.

ANNONS

Har du synpunkter på förskolan? Kommentera här! Du kan också kommentera längst ner under texten.

Exempel ur klagomålen kring säkerhet:

• På en förskola i Centrum ramlar en flicka från en bänk och skadar ansiktet och tänderna mot ett marmorgolv.

• En tidig decembermorgon är en förskola i Lundby iskall. Personalen, som är anonym i sin anmälan, larmar förskolechefen som dock inte dyker upp förrän tre timmar senare. Byggnaden är då fortfarande utkyld och barnen blåfrusna.

• På en förskola, i Guldheden, går barnen kvar under ombyggnad av lokalerna. En förälder observerar att flera farliga verktyg ligger inom räckhåll för barnen.

• På en nyöppnad förskola i Centrum ser en pappa en tre meter bred och tung gardin falla ner från fyra meters höjd. ”Som tur var det ingen som dog. Ingen information om detta gick ut jag råkade se det”, skriver han. Han beskriver läget på förskolan som ”total upplösning”. Han får ett svar från Anna Sibinska, MP-ordförande i SDN Centrum. Hon skriver att hon förstår att han känner sig orolig och att hennes bild är att förskolechefen och personalen arbetar ”aktivt för att komma tillrätta med de bekymmer som uppstått i samband med starten”.

Karta: Se klagomålen i din stadsdel

ANNONS

Allvarligare olyckor är ovanliga, men föräldrarna rapporterar incidenter om barn som rymt och oroar sig för att inte personalen ska ha tillräcklig uppsikt. I Lundby skickar 32 föräldrar med barn på samma förskola in en namnlista för att få en spegel på en gömd del av gården för att undvika att barn försvinner.

Många föräldrar hyllar pedagogerna, men undrar hur de ska ha möjlighet att göra sitt arbete på ett rimligt och bra sätt.

Av de 793 personerna som lämnat synpunkter pekar 159 ut de stora barngrupperna som det värsta problemet. 86 stycken tar upp stor personalomsättning och många vikarier som ett orosmoment. Föräldrar berättar om lämningar där det inte finns en enda ordinarie pedagog på plats utan bara okända ansikten. ”Jag lämnar alltså min son till främlingar varje dag. Hur tror du att det känns?” frågar en förälder förskolechefen i Centrum.

En annan mamma berättar att barnet, som förr tyckte mycket om sin förskola, inte vill gå dit längre. ”Man känner ingen trygghet att lämna barnet där”, skriver hon i en synpunkt till stadsdelen.

Alla synpunkter som kommer in till stadsdelarna ska diarieföras och besvaras, oftast av tjänstemän men ibland av politikerna i stadsdelsnämnderna.

De stadsdelar där det klagas mest är Askim-Frölunda-Högsbo, Centrum, Lundby och Majorna-Linné, alltså områden i staden med en relativt välutbildad och röststark befolkning. Man kan anta att det finns ett stort mörkertal av missnöje som aldrig kommer fram.

ANNONS

HÖR AV DIG TILL GP!

Hur är det på din förskola? Gå in och kommentera nedan, eller mejla reportern Gunilla GrahnHinnfors: gunilla.grahn-hinnfors@gp.se

ANNONS