Se in i Göteborgs framtid i nya Älvrummet

Grönområden omkring centralstationen och bostäder för 20 000 personer i Gullbergsvass. Den som vill veta hur Göteborg kommer att se ut 2050 och ge synpunkter på detta är välkommen till ett nytt Älvrum på Lindholmspiren.

ANNONS
|

I nästan tio år har den nyfikne kunnat få en bild av framtidens Göteborg i Älvrummet på Kanaltorget. Sedan i måndags morse tar man i stället emot besök på Lindholmspiren 3-5. Kommunikationsstrategen Maria Karlsson är nöjd med flytten.

– Tidigare var Älvrummet som en låda, nu är det mer som ett skyltfönster, säger hon.

Mål att knyta ihop staden

Chalmersstudenter och gymnasieelever passerar förbi modellen av centrala Göteborg som tronar mitt i rummet. Vita klossar föreställer höga byggnader vid centralstationen, en linbana i miniatyr knyter ihop Wieselgrensplatsen med Järntorget och genom hela staden flyter älven. Många göteborgare upplever i dag att vattnet delar staden, menar Älvrummets kommunikatör Sara Carlsson.

ANNONS

– Det som blivit tydligt när jag pratat med besökare är att många upplever att det finns två sidor. Älven är för många inte bara en fysisk gräns, utan även en mental. Det är en stor utmaning att försöka knyta ihop staden, säger hon.

Linbanan är ett sätt att göra det, den nya bron ett annat. Ökad bebyggelse i Frihamnen ska också bidra till att staden upplevs som mer sammanhållen.

Villveta vadgöteborgarna tycker

Sara Carlsson uppmuntrar göteborgarna att komma och berätta hur de ser på staden och vad de vill förändra.

– Jag hör ofta folk säga "det här borde någon ha tänkt på". Men vem är den där någon? Det är du som bor i området som vet vad som behövs där. Därför är det viktigt att du säger vad du tycker och tänker.

Ulrika Palmblad ärstadsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling. Hon tror att det kan vara lättare för göteborgarna att acceptera byggprojekt och trafikomläggningar om de engagerar sig i stadsutvecklingen.

– Det är spännande att se vad som händer i staden, att omfamna de förändringar som sker, säger hon.

Svårt att nå unga vuxna

Till Älvrummet är såväl skolklasser som företag och privatpersoner välkomna. Här kan man se förhandsvisningar av nya stadsdelar, samt de sju olika områden som kommer att utgöra den så kallade Älvstaden. Numera är hela utställningen digital, vilket gör den lätt att uppdatera. Den som vill kan även se bilder och lämna synpunkter på internet.

ANNONS

Kommunikationsstrateg Maria Karlsson hoppas få höra mer från gruppen unga vuxna.

– De är svårast att nå, och det är faktiskt de som ska bo, jobba och leva i Älvstaden.

ANNONS