Se GP:s Nyårsfyrverkeri en gång till

ANNONS
|

Martin Hildeberg från Fyrverkerifabriken har designat årets föreställning av GP:s traditionella nyårsfyrverkeri. Han berättar att hälften av pjäserna är utbytta sedan förra året.

– Strukturen är liknande, men vi har lagt in nya effekter så att det ska kännas fräscht.

Enligt Martin Hildeberg är GP:s föreställning Sveriges största på nyårsafton. Föreställningen är cirka tio minuter lång och totalt rör det sig om ungefär 700 pjäser som ska skjutas upp.

– Det är uppbyggt av många olika scener som är cirka 30 sekunder långa. Och självklart blir det en kraftig final.

Väderprognosen för 17-tiden på nyårsafton visade moln. Det är något som Martin Hildeberg har erfarenhet av, och tog med i beräkningen.

ANNONS

– De senaste två åren har det varit dålig synlighet på vissa pjäser på grund av moln och dimma. I år har jag lagt in fler låga pjäser som inte ska gå upp så högt i molnen.

Martin Hildeberg och nio andra personer jobbar med fyrverkeriet under nyårsafton. Förberedelserna har tagit ungefär tre veckor för en person på heltid.

250 000 kronor kostar föreställningen.

– Det kan tyckas mycket. Många tycker det är kontroversiellt att elda upp underhållning. Men det når väldigt många människor. Och man får jämföra det med vilket annat evenemang som helst, konserter och fotbollsmatcher kostar också pengar att arrangera, säger Martin Hildeberg.

Detta bestod fyrverkereiet av:

Italienska Polypbomber, 40 st. Fyrverkeriet ser ut som en bläckfisk, med armar som strålar ut från mitten.

Blinkbomber, 50 st. Bomberna innehåller stjärnor som blinkar medan de faller.

Saturnusbomber, 60 st. Ser ut ungefär som planeten Saturnus, med en ring runt ett centrum.

ANNONS