Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

stream-binary
Jörgen Fogelklou förlorade sitt jobb som politisk sekreterare för SD i Göteborg. Bild: Hannes Ojensa

SD:s politiska sekreterare får gå

Sverigedemokraternas politiska sekreterare i Göteborg sägs upp. Anledningen är att partiet inte längre har något kommunalråd.

Sedan valet 2014 har Sverigedemokraterna haft fyra heltidsanställda politiska sekreterare, med lön från kommunen och arbetsplats i stadshuset på Gustaf Adolfs torg. Men redan i dag kan de fyra lämna sin arbetsplats.

Inga sekreterare utan kommunalråd

Eftersom Lars Hansson blev utesluten ur partiet för en månad sedan saknar Sverigedemokraterna numera ett kommunalråd. Och det är just partier som har kommunalråd som har rätt att anställa politiska sekreterare. Således har de fyras anställning varit ifrågasatt sedan dess.

Det var Lars Hansson själv som yrkade på att de skulle få lämna sina poster.

Det var dock ett annat yrkande som gick igenom när kommunstyrelsen avgjorde frågan på onsdagen – eftersom Hansson, utan stöd i lagen, föreslagit olika uppsägningstid för de fyra politiska sekreterarna.

Ingen anställningstrygghet

Politiska sekreterare har en ovanlig anställningsform, som är reglerad i kommunallagen. Sedvanlig anställningstrygghet saknas, vilket gör att den enda egentliga tvistfrågan handlade om vilken uppsägningstid som var rimlig för de fyra Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna yrkade på tre månader. Övriga partier förespråkade en månad, vilket också blev beslutet. De uppsagda kommer att vara arbetsbefriade under uppsägningstiden.

Mest läst