Jörgen Fogelklou (SD) är den som startat Facebook-gruppen mot de planerade flyktingboendena.
Jörgen Fogelklou (SD) är den som startat Facebook-gruppen mot de planerade flyktingboendena.

SD mobiliserar mot flyktingboenden: "Folk är rädda"

På en sluten Facebook-grupp uppmanar lokala SD-politiker allmänheten att överklaga och stoppa planerade flyktingboenden runt om i staden. Bland anhängarna finns både arga grannar och L-politiker.

ANNONS
|

Gruppen ”Vanliga grannar som är oroliga över de 12 nya asylboendena i Göteborg” startades i helgen och har på några dagar fått över 1 000 medlemmar på Facebook. Den kom som en direkt reaktion mot Göteborgs stads förslag om att bygga tillfälliga flyktingboenden för barnfamiljer och unga.

”Det är som att lägga ut över 3 000 minor, det är inte frågan om det kommer smälla i framtiden utan frågan är hur många mord kommer vi se”, skriver en man i gruppen och fortsätter:

”Det råder upprorstämning i Askim, Brottkärr och Skintebo just nu! Varit ikväll på ett möte där föräldrar grät och hade panik. Ingen kommer våga låta barnen leka ute längre, vi vuxna kommer få låsa in oss när mörkret faller. Hela stadsdelen väster kommer förfalla, huspriser kommer krascha, brottsstatistiken kommer skjuta i höjden explosionsartat!”

ANNONS

Som GP tidigare berättat rör det sig om tillfälliga modulhus som ska stå kvar i max 15 år. Sammanlagt handlar det om platser för 3 000 flyktingar. Målgruppen är barnfamiljer och minderåriga flyktingar som beviljats permanent uppehållstillstånd, en grupp som kommunen enligt lag är skyldig att erbjuda boenden.

I protestgruppen diskuteras detaljerat var boendena ska byggas och hur grannar enklast överklagar. Man uppmanar varandra att besöka informationsmöten för att protestera, skriva på namninsamlingar samt knacka dörr hos grannar och informera. Många är upprörda över att de inte informerats tidigare om kommunens planer. Andra är oroliga över hur flyktingboendena kommer påverka stadsbilden.

”Tänk att Biskopsgården och Bergsjön till och med Angered har varit ’vita’ områden. Mest svenska boende. Nu är det dags för väster att bli tvungen att ta emot dessa 3 000”, skriver en kvinna i Hovås och frågar om en namninsamling eventuellt kan sätta stopp för planerna.

”Här är politikerna som ansvarar för styret och tryggheten i vårt område, Västra Göteborg. Maila dem vet jag!” skriver en annan kvinna.

Den som först startade gruppen var sverigedemokraten och den politiske sekreteraren Jörgen Fogelklou (SD). Han säger att han gjorde det efter att ha fått många samtal från oroliga personer i områdena.

ANNONS

–Folk är rädda. Man läser i media om bråk på asylboenden och poliser som är rädda för sin egen säkerhet. En del har även köpt dyra villor och är rädda för att marknadsvärdet ska sjunka. Så jag bestämde mig för att starta den här gruppen för att samla all information, säger Jörgen Fogelklou.

Men det behövs ju bostäder. Är det inte bra att man bygger då?

–Det är klart vi ska hjälpa de flyktingar som kommit till Göteborg. Men vi ska bygga det så billigt som möjligt. Man har byggt tältläger i andra städer. Varför ska vi bygga hus med havsutsikt? Det skickar fel signaler. I grunden tycker jag det är fel att man bygger det här överhuvudtaget.

Han är inte den enda politikern som engagerar sig. Bland medlemmarna finns sverigedemokrater som Lars Hansson, Jimmy Ståhl och Mikael Jansson. Med i gruppen finns även Victor Borslöv-Reichmann (L), ordförande i Liberala ungdomsförbundet Storgöteborg. Han har gillat flera av inläggen där grannar bland annat oroar sig över att flyktingboenden ska leda till våldtäkter och ökad kriminalitet. Han har även gillat inlägget där flyktingar jämförs med minor.

–För mig är det en uppmaning till fortsatt aktivitet i frågan, jag delar inte uttalandena men delar oron. Jag bor själv i Hovås och vet att de strandnära placeringarna sticker folk i ögonen. Det finns en oro för att inte våga släppa barnen till stränderna, säger Victor Borslöv-Reichmann (L).

ANNONS

Fastighetskontoret har de senaste dagarna tagit emot synpunkter från samtliga berörda områden. Flest kommer från personer i Västra Göteborg och Askim.

–Personligen har jag säkert fått en 50-60 mejl. Det handlar mestadels om praktiska frågor. Medborgare som är rädda för att bostäderna ska störa deras havsutsikt eller att det ska bli mer buller i området, säger Magnus Sigfusson, fastighetsdirektör på fastighetskontoret.

Han välkomnar medborgarnas synpunkter och poängterar att det än så länge rör sig om förslag. Kommunen räknar också med att få in överklaganden när byggprocessen inleds.

–Jag har full förståelse för att folk är oroliga och undrar varför vi föreslagit just dessa områden. Och jag brukar förklara att en av anledningarna är just att öka integrationen. På lång sikt är det bra att nya medborgare får möta svenskt folk, handla i samma affärer och leka på samma lekplatser. Det fungerar inte om vi placerar dem i stadsdelar där det bor få svenskar, säger Magnus Sigfusson.

ANNONS