Schack – ett sätt att överbrygga samhällsklyftorna

Företagsledare, politiker och kändisar tillsammans med barn från förorten. Det är idén bakom schackarrangemanget ”näringslivet möter förorten” som försöker bidra till integration och oväntade möten.

ANNONS
|

David Lega flyttar en schackpjäs med hjälp av en pinne han håller i munnen. Motståndarna, Anders Kvarby och Filip Boisen, gör en offensiv mot kungen. David Legas schackpartner Theo Storme är försjunken i spelet och nästa gång det är deras tur lyckas han göra ett snillrikt drag som låser upp den utsatta positionen.

– Theo är verkligen duktig, han har räddat oss flera gånger, berömmer KD-politikern.

Theo själv rycker lite på axlarna för att markera att det där inte var så svårt.

Publik plats

En grupp människor har samlats runt schackbordet och tittar hur spelet avancerar. David Lega och Theo Storme drar det längsta strået i denna match. Att det är folk som intresserar sig för spelet är inte så märkligt, matchen spelas mitt på Nordstadstorget och det är fullt med vuxna och barn, både runt schackborden och bland åskådarna.

ANNONS

Det är en hel del kända profiler från näringsliv, politik, sport och nöjesvärlden som medverkar i lagen. Men bakgrunder spelar mindre roll när man spelar schack – och det är liksom meningen.

– Schack är ett väldigt bra sätt att mötas. Om du sätter upp ett schackbräde var du än befinner dig i världen så kommer det inom fem minuter komma fram någon och börja spela. Här kan företagsledare träffa ett barn från förorten – möten som annars inte skulle ske, säger Pontus Carlsson, initiativtagare till evenemanget.

– Det var jag och några kompisar som började prata om det här för några år sedan. Vi ville göra något för att minska segregationen – klyftorna har bara ökat i samhället. Schack är en mötespunkt mellan olika grupper och individer.

Kända deltagare

Arrangemanget ”näringslivet möter förorten” har tidigare arrangerats i Stockholm men utvidgas alltså nu till Göteborg.

– I Stockholm har vi till exempel haft Christer Fuglesang och Erik Penser i lagen med ungdomar från förorten.

Förorten i det här fallet är Tuve och elever från Gunnestorpsskolan.

En av alla företagspersoner som deltar är Anders Wengholm, som äger Pelaro Billeasing i Alingsås och har en bakgrund på Spiltan Fonder. Hans medspelare denna dag heter Lorena Blom.

ANNONS

Nu är Wengholm inte bara en näringslivsperson – han är också förbundskapten i svenska landslaget i schack, så Lorena Blom fick en bra person att luta sig emot i spelet.

– Det gick ju bra, säger Lorena Blom efter att paret besegrat laget Business region i en tät match.

ANNONS