Sahlgrenska svarar på kritiken: "Oacceptabelt"

Ett ungt par som väntar barn åkte under lördagen in till Sahlgrenskas gynakutmottagning. Där ska de ha blivit bemötta rasistiska påhopp och uppmaningen att "äta bajs". – Självklart oaccaptabelt, säger nu den verksamhetsansvarige på Sahlgrenska.

ANNONS
|

Det unga paret som väntar barn begav sig under lördagen in till gynakuten Sahlgrenska universitetssjukhuset. Detta efter att kvinnan upplevt smärtor, och blivit ombedd av Sjukvårdsupplysning att uppsöka en akutmottagning.

Då paret upplevde att de inte fick någon uppmärksamhet trots att kvinnan hade rejäla smärtor uppstod ordväxling med personalen, och en av sjuksköterskorna ska bland annat ha sagt till mannen att han skulle "sticka och äta bajs".

"Väldigt olämpligt ordval"

Sahlgrenska unviersitetssjukhusets ordförande, Johnny Bröndt (M), säger till GP att händelsen är allvarlig.

– Om det stämmer att det gått till såhär så är det ett väldigt olämpligt ordval som har använts. Det känns inte genomtänkt. Så säger man inte till en patient, säger han.

ANNONS

Personalen har en annan bild

Lotta Wassén, verksamhetschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset har under måndagen suttit i möte med personalen som arbetade under lördagen på gynakuten. Och hon berättar om en helt annan sida av historien.

– Ja, personalens bild av händeseförloppet är en helt annan. De upplever inte det har gått till på det sättet som påstås. Det är ord som står mot ord, och vi kommer givetvis att genomföra en utredning, säger Lotta Wassén.

"Känns väldigt främmande"

Lotta Wassén poängterar dock att det bemötande som patienten och hennes make säger sig ha utsatts för strider helt mot Sahlgrenska universitetssjukhusets värdegrund.

– Om det har gått till på det sättet så är det självklart oaccaptabelt. Det känns väldigt främmande för oss, säger hon.

Internutredning väntar

Sahlgrenska universitetssjukhuset kommer nu att genomföra en internutredning innan man kan uttala sig om eventuella konsekvenser.

– Då kommer vi även att kontakta patienten och hennes make. Vi måste ta reda på exakt vad som hänt innan jag kan uttala mig om hur vi kommer gå vidare med detta, säger Lotta Wassén.

ANNONS