Sahlgrenska stänger mottagning för blodgivare

Fyra mottagningar ska bli tre. De som vill ge blod på Sahlgrenskas sjukhusområde får skynda sig på. I slutet av januari stänger sjukhuset sin blodgivarmottagning.

ANNONS

I Göteborg finns runt 20 000 aktiva blodgivare, men den 21 januari stänger portarna för gott till Droppen, Sahlgrenskas mottagning för blodgivare på sjukhusområdet.

– Vi stänger för att öka bemanningen per enhet genom att ha tre öppna i stället för fyra. Det är för att på bästa sätt ta hand om våra blodgrupper när tillströmningen är som störst, säger Jan Holgersson, verksamhetschef för Klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs även: Skickar falska fakturor för sjukresor – åker gratis i andras namn

Mindre blod behövs

En av de bakomliggande anledningarna är att sjukhuset inte behöver blod på samma sätt längre.

ANNONS

Enligt Holgersson överfördes 33 000 enheter blod från en individ till en annan under 2017 – en tydlig minskning sedan 2013 då 40 000 enheter överfördes.

– Indikationerna för när man ger någon blod har möjligen blivit striktare. Man kanske även ger andra typer av vätskeersättningar i stället för blod vid mindre blodförluster.

Vill ändå ha nya blodgivare

I och med det minskade behovet har man dragit ner på blodgivningspersonal med ungefär fem personer sedan 2015. Men det betyder inte att sjukhuset vill se en minskning av blodgivare.

– Blodgivarpoolen måste hela tiden förnyas och bevaras. Trots denna trend måste vi kontinuerligt arbeta med att identifiera blodgivare.

De som vill donera sitt blod får nu vända sig till de tre återstående enheterna: Nordstan, Frölunda torg och den mobila bussen.

Läs även: Akut blodbrist inför julhelgen i Göteborg

Blodbussen till sjukhusområdet

Anledningen till att just sjukhusområdets enhet stänger är att det är den som har lägst antal blodtapp.

– Vi ser större möjligheter att vara ute bland blodgivarna nära där det är stora publika folkrörelser, som vid köpcentra, säger Holgersson.

Finns det en risk att de som rör sig i området nu kommer ge blod mer sällan eller sluta helt och hållet?

– Det är ju en risk, men det är också en anledning till att vi har valt att skapa en hållplats på Sahlgrenska för vår mobila enhet. Den kommer vara där var tolfte vecka, tre dagar.

ANNONS

I och med stängningen kommer enheterna i Nordstan och Frölunda torg ha öppet fler dagar, Nordstan sex dagar i veckan, inklusive lördagar, i stället för fem och Frölunda fem dagar i stället för tre.

Läs även: Blodgivarna räddade Freyas liv

Vem kan bli blodgivare (grundkrav)?

Den som är 18 - 60 år (i Göteborg 18 – 65 år)

Är frisk

Väger minst 50 kilo

Har giltig ID-handling

Förstår och talar svenska

Har svenskt personnummer

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Här kan du bli blodgivare: Ge Blod

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS