Sahlgrenska polisanmäls för operationerna

ANNONS
|

GP granskade i förra veckan de fyra operationer som enligt Macchiarini-utredaren professor Bengt Gerdin var "forskning på människa" och därmed krävde tillstånd enligt etikprövningslagen. Något sådant tillstånd söktes aldrig.

Etikexperten Christian Munthe, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, har nu gjort en polisanmälan sedan han förvissat sig om att Sahlgrenska universitetssjukhuset inte tänker anmäla.

– Jag har rådgjort med ett stort antal experter på medicinsk etik och medicinsk rätt. Flera har sagt 'bra att någon säger ifrån, så här kan de inte hålla på', säger Christian Munthe.

Bifogar inlägg

Till sin anmälan bifogar han ett e-postmeddelande från Bo Risberg, pensionerad professor i kärlkirurgi vid Göteborgs universitet, som i våras skrev ett uppmärksammat debattinlägg i Läkartidningen med rubriken "Karolinska är etikens Tjernobyl".

ANNONS

Bo Risberg konstaterar att de tre operationerna på leversjuka flickor gjordes utan föregående djurexperiment - "det vill säga man hade ingen som helst uppfattning om hur dessa kärl skulle bete sig inne i kroppen", och han fortsätter om Sahlgrenska-operationerna:

"Tyvärr tyder de här operationerna på att omdömet sviktat. Det är mycket tråkigt och tragiskt då det rör sig om oerhört kompetenta kollegor."

Christian Munthe anser att omständigheterna kring de fyra Sahlgrenska-operationerna är identiska med de rättsliga förhållandena kring Macchiariniskandalen vid Karolinska i Stockholm. Detta vad gäller ingreppens experimentella natur och bristen på tillstånd för ingreppen.

LÄS MER:Sahlgrenska forskade på småbarn – utan tillstånd

Inväntar åklagarens bedömning

Munthe anger i sin anmälan vilka brott han misstänker kan ha blivit begångna: grovt vållande av kroppsskada, grovt framkallande av fara för annan, grovt vållande till annans död samt tjänstefel.

– Nu har jag anmält och inväntar, med all respekt, åklagarens bedömning, säger Christian Munthe.

Hos åklagarmyndigheten har anmälan ännu inte lottats på någon åklagare.

– När det är gjort görs en övervägan om förundersökning ska inledas och i så fall skickar vi anmälan till polisen, säger vice chefsåklagare Kalle Esbo.

Som GP tidigare skrivit har ledningen för Sahlgrenska universitetssjukhuset en annan uppfattning än professor Munthe om behovet av att anmäla de fyra operationerna till rättslig prövning.

ANNONS

Forskningsdirektör Lars Grip medger att misstag begåtts men anser att det funnits förmildrande omständigheter.

ANNONS